Liikkuvan poliisin ratsiassa hurja joukko rattijuoppoja - katso tulokset

14.06.2011 19:00 -

Liikkuvan poliisin yksiköt ympäri maan sekä Helsingin poliisilaitoksen liikenne- ja erityisosasto osallistuivat viime viikolla Euroopan liikennepoliisien yhteistyöelimen TISPOL:in koordinoimaan päihdevalvontaviikkoon Euroopassa.

Poliisi puhallutti Suomessa viikon aikana kaikkiaan 37 000 kuljettajaa, joista sadan epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen. Näistä 96 kuljettajaa oli alkoholin vaikutuksen alaisena, kaksi huumeiden tai laittomien lääkkeiden ja kaksi oli ns. sekakäyttäjää.

Vuosi sitten pidetyssä vastaavassa viikon kestäneessä valvontaiskussa puhallutettiin noin 47 000 kuljettajaa, joista rattijuopumuksen rajan ylitti 100 kuljettajaa (alkoholi päihdyttävänä aineena 93 tapauksessa).

Jokavuotisen kampanjan vastaavat luvut olivat edellisvuotena 32 000 puhallutettua kuljettajaa ja 132 rattijuoppoa.

Rattijuopumustapauksissa (joku onnettomuuden osallisista on rattijuoppo) kuolee Suomessa vuosittain keskimäärin 86 ja loukkaantuu yli tuhat henkilöä (2005–2009). Viime vuosina uhreja on ollut 60–70 vuosittain. Tämä tarkoittaa, että joka neljäs liikenteen uhri on kuollut rattijuopumusonnettomuudessa.

Rattijuoppo jää yleensä kiinni kolarin tai muun ajovirheen seurauksena, puhallusratsioissa tai sivullisen antaman ilmoituksen perusteella.

Tavoitteena tulee ennenkaikkea olla juopuneen kuljettajan liikkeelle lähdön estäminen - tässä ystävillä ja läheisillä on tärkeä rooli.

(Radio Nova, Poliisi)

Kilpailut

Uusimmat