Vapun reseptit: Nokkosletut (terveelliset vihreät letut)

16.05.2014 14:17 -

Monien pihapiiri täyttyy näin keväisin ärsyttävistä rikkaruohoista. Nokkonen piinaa monia, mutta siitä voi saada paljon iloakin! Tee siitä ruokaa, vaikka lettuja!

Nokkonen on todellista superfoodia ihan kotimaasta ja vieläpä omasta lähimaastosta! Nokkonen sisältää rautaa, C-vitamiinia, proteiinia ja kalsiumia ja vanhan kansan mukaan se auttaa reumatismiin, astmaan ja munuaiskiviin. Nokkonen toimii myös diureettina eli se poistaa nesteitä.

Nokkonen kannattaa myös poimia juuri näin nuorena kasvukauden alussa, eli nyt on paras aika nokkosletuille. Ne eivät oikeasti ole työläitä ja maistuvat varmasti koko perheelle!



Nokkosletut
1l maitoa
4 munaa
1 tl suolaa
6 dl jauhoja (Kaupoissa voi olla lettujauhoseoksia, niitä kannattaa ehdottomasti testata!)
½ dl öljyä tai sulatettua voita/margariinia
1,5-2 litraa nokkosia tuoreina (ryöpättynä n. 1,5dl)
Paistamiseen: voita tai öljyä



Kerää nokkosista mieluiten ylimpiä lehtiä, kerääminen on tosi nopeaa ja ylimmistä osista varret voi hyvin ottaa mukaan. Muista laittaa tarpeeksi paksut hanskat, jotta nokkoset eivät polta.

Laita kattilallinen vettä kiehumaan. Tee sillä aikaa taikina. Sekoita kaikki muut paitsi nokkoset keskenään.

Kun vesi kiehuu, kaada nokkoset kattilaan ja keitä muutama minuutti. Kaada vesi pois ja purista nokkosista ylimääräinen vesi pois, ei tarvitse mitenkään rutikuiviksi puristaa, mutta niin ettei ne valu vettä. Silppua nokkoset pieneksi. Tässä vaiheessa ne ei enää polttele.

Lisää nokkossilppu taikinaan ja anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia. Paista nokkosletut tavallisten lettujen tapaan voissa tai öljyssä. Älä laita liikaa taikinaa pannulle, niin saat ihanan ohuita pitsireunaisia lettuja. Nauti joko makeana tai suolaisena!

-Vappu

Kilpailut

Uusimmat