Näillä ohjeilla rusketut auringossa parhaiten – katso vinkit!

18.08.2015 15:00 -

Lähes kaikki ovat sitä mieltä, että päivettynyt iho näyttää terveemmältä. Kesällä on ihanaa maata auringossa ja ruskettua, mutta se kannattaa tehdä turvallisesti. Vielä kesän lopullakin kannattaa muistaa, että auringossakin on varjopuolensa ja suojata itsensä.

Kikkoja täydelliseen rusketukseen on yhtä monta kuin auringonottajaa. Jokaisen iho reagoi aurinkoon eri tavoin. Tummemman ihon omaava voi olla huoletta auringossa pidempään kuin valkoisen ihon omaava auringonpalvoja.

Ruskettuminen ei kuitenkaan ole täysin vaaratonta ja ihon suojaamisessa tulee olla tarkka. Liika auringonvalo suojaamattomalle iholle altistaa syövälle ja vanhentaa ulkonäköä yllättävän nopeasti.

Auringonotto altistaa UVA- ja UVB-säteilylle, ja rusketus onkin elimistön suojautumista säteilyn haitoilta. UVA-säteily aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista heikentäen samalla kehon immuunijärjestelmää. UVB-säteily aiheuttaa ihon palamista. Kumpikin säteilytyyppi altistaa ihosyövälle.

Katso ajantasainen UV-säteilyn määrä Ilmatieteenlaitoksen sivuilta!

Aurinkorasvan lisäksi on suojattava pää lippalakilla ja silmät kunnollisilla aurinkolaseilla. Myös hiukset vahingoittuvat auringossa ja kesäisin tulisikin käyttää UV –suojan sisältäviä hiustenhoitotuotteita.

Vinkkejä ihon päivettymiseen:

1. Aloita varovaisesti, lisää pikkuhiljaa
Tasaisimman päivetyksen saa liikkuessa eikä paikallaan makuulla. Samalla saa tasaisen rusketuksen.

2. Aurinkorasvojen suojakertoimet
Oman suojakertoimen löytäminen on tärkeää. Yleisesti suomalaisten iho on herkkä ja palaa helposti. Silloin aurinkorasvankin tulee sisältää korkean suojakertoimen. Kuitenkin myös helposti ruskettuvan tulisi muistaa aurinkorasva, sillä pelkästään ihon palaminen ei altista terveyshaitoille. Pelkkä aurinkovoide ei kuitenkaan suojaa auringolta, jos säteilylle altistutaan liikaa. Yleinen sääntö onkin pysytellä pois suorasta auringonvalosta keskipäivällä, eli klo 11-15.

4. Tiedosta oma ihotyyppisi
I: Palaa todella helposti, eikä rusketu.
II: Palaa helposti, ruskettuu hitaasti ja vähän.
III: Palaa joskus, ruskettuu helposti.
IIII: Ei pala, ruskettuu helposti ja nopeasti.

Suojakertoimet:

Erittäin korkea suoja: 50+
Korkea suoja: 30-50
Keskitason suoja: 15-25
Matala suoja: 6-10

Ulkomailla pätevät eri säännöt aurinkovoiteiden suhteet ja mitä etelämmäksi Suomesta lähdetään, sitä suurempi kertoimen voiteessa tulisi olla.

5. Levita aurinkorasva ajoissa
Aurinkorasva tulisi levittää vähintään puoli tuntia ennen aurinkoon menoa. Rasvaa on syytä muistaa lisätä aina uimisen, suihkun, hikoilun tai ihon kuivaamisen jälkeen. Etenkin aktiivisen päivän aikana ihoa tulisi rasvata usein. Pidä siis aurinkosuojaa laukussasi aina, vaikka et olisi rannalle suuntaamassakaan.

6. Lapsia on suojeltava auringolta
Lasten iho ei kestä auringon paahdetta samalla tavoin kuin aikuisen. Lapsen iho on herkempi, ja riski palamiselle on suuri.

7. Syö beetakaroteenia
Beetakaroteeni suojaa ihoa ja antaa lisäsuojaa aurinkoa vastaan, nopeuttaa ruskettumista sekä antaa kauniin rusketuksen. Yhdessä C- ja E-vitamiinien kanssa nautittuna sen on todettu myös mm. hidastavan vanhenemismuutoksia.

8. Kosteuta ja kuori ihoa
Yleinen neuvo auringonotossa on ihon pitäminen kosteana. Siksi esimerkiksi rinta ruskettuu helpommin kuin sääret: rinta hikoilee ja sääret usein kuivat. Iho kannattaa myös kuoria ja kosteuttaa. Ihon kosteuteen vaikuttaa myös veden saanti sisäisesti. Muista siis juoda helteellä tai auringossa runsaasti pitkin päivää.

9. Öljy ja vesi
Aurinkoöljyt, vauvaöljyt, vesi ja sitruunamehu ovat monien mielestä parhaita rusketuksen tehostajia. Näiden kanssa tulee olla erityisen varovainen ja käyttää vasta, kun iho on tottunut aurinkoon ja on selvästi jo saanut väriä. Monet käyttävätkin öljyjä rusketuksen viimeistelyyn.

10. Hiekka, uinti, folio
Näiden vaikutus perustuu auringon heijastamiseen. Pisarat iholla heijastavat auringon säteitä ympärilleen, jolloin esimerkiksi iholle suihkutettu vesi ja uinti lisäävät rusketusta tuntuvasti. Sama tapahtuu hiekkarannalla. Hiekka heijastaa auringon säteitä lumen tavoin ympärilleen.

Rusketusta saa myös purkista. Itseruskettavilla voiteilla ja geeleillä meikeillä saa turvallisen rusketuksen ympäri vuoden. Lue voiteiden ja geelien käyttöohjeet tarkkaan ennen käyttöä, jotta saat mahdollisimman luonnollisen rusketuksen.

(Radio Nova, Duodecim, Säteilyturvakeskus, Terveyskeskus.fi, Omakeho.org)

Kilpailut

Uusimmat