Näin lomasi sujuu paremmin: Lääkärin vinkit Suomen kesään

13.07.2015 15:19 -

Ihmisten touhutessa aktiivisemmin ulkona tapaturmat lisääntyvät ja tapaturmissa on aina suurempi riski tulehduksille, kun haavoihin päätyy epäpuhtauksia. Kesällä ihmiset kulkevat myös kevyemmissä vaatteissa, jolloin riski hyönteisten pistoksille, auringon polttamille ja pienille naarmuille kasvaa. 

Kosteana ja kuumana vuoden aikana tulehdusriski on korkeampi. Lääkekaappiin ja kesälomalle kannattaa varata laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaineita. Hyönteis- ja punkkikarkotteet voivat myös säästää monelta harmilta. Mukaan voi pakata myös särky- ja allergialääkkeitä sekä hyönteisten pistosten kutinaa helpottavaa kortisonivoidetta.

Maastossa liikkuvan kannattaa myös varustautua kumisaappain kyykäärmeitä vastaan. Punkkeja vastaan voi suojautua peittävällä pukeutumisella luonnossa liikuttaessa.

— Kyypakkaus on hyvä ensiapu, mutta sen tehoon ei saa tuudittautua: käärmeen purressa on aina hakeuduttava välittömästi päivystykseen, neuvoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalo Jyväskylästä.Punkit eli puutiaiset viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa. Punkeilta suojautumiseen ei riitä, että välttää heinikossa liikkumista: punkin pureman ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen sekä oman kehon ja kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin.
 
Tänä kesänä punkkeja ja hyttysiä on monin paikoin runsaasti. Ikäviä pistoksia ja puremia voi välttää tai ainakin minimoida.

— Jos ihosta löytyy punkki, se tulisi poistaa punkkipinseteillä mahdollisimman nopeasti.  Punkin poiston yhteydessä iho punottaa ja on ärtynyt. Jos punkin puremasta tulee noin viikon kuluessa laajeneva ihottuma, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin, Halonen kertoo.

— Hyttysen tai mäkäräisen piston aiheuttamaa kutinaa ja paikallista ihon punoitusta ja turvotusta voi lievittää suun kautta otettavalla antihistamiinitabletilla. Myös pistokohtaan levitetty kortisonivoide auttaa. Jos hyttysen pistot ovat aiemmin aiheuttaneet voimakkaita oireita, kannattaa antihistamiini ottaa jo etukäteen, muutama tunti ennen altistumista hyönteisille. Raapimista pitäisi välttää, sillä kutiavan pistokohdan raapiminen voi johtaa ihon rikkoutumiseen ja ihon bakteeritulehduksen syntyyn.Suomalaisten alkoholinkäyttö kasvaa yleensä kesällä tuntuvasti, ja loman aikana monelle karttuu myös muutama lisäkilo. Lomalla olisi kuitenkin hyvä pitää myös terveellisiä ja tipattomia päiviä välissä. Se on hyvinvoinnin kannalta tärkeää, mutta myös nautinnollisempaa. Jatkuvasta nautiskelusta tulee pöhöttynyt olo, eivätkä nautinnotkaan tarjoa samanlaista rentoutumista. Tasapainoisessa 80-20 -ruokavaliossa ei myöskään tarvitse luopua mistään, sillä herkut ja erilaiset vaihtoehdot mahtuvat mukaan.

— Hyvä kesäkilojen ehkäisykeino on myös liikkumisen lisääminen. Kun vapaa-aikaa on enemmän ja etenkin jos syö reilummin, kannattaa pyrkiä lisäämään esim. hyötyliikuntaa.

Lomalla on myös tärkeää levätä riittävästi ja pyrkiä tekemään asioita, joista itse nauttii – olipa se mökkeilyä, matkustusta, tuttuja harrastuksia tai jonkin uuden taidon opettelemista. Olennaista on, että lomaa ei suoriteta, vaan sitä vietetään omien toiveiden mukaan ja annetaan tilaa rauhoittumiselle, rentoutumiselle ja hyville ihmissuhteille.

Lääkärin vinkit kesään:

•    Pese käsiä riittävän usein
•    Muista päivittäiset punkkitarkastukset luonnossa liikuttaessa
•    Pakkaa lomalle mukaan laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaine
•    Kuumalla ja aurinkoisella ilmalla juo riittävästi ja suojaudu auringolta: Valitse aurinkovoiteeseen riittävän korkea suojakerroin ja lisää voidetta aina hikoilun, uimisen tai kuivaamisen jälkeen ja muutenkin parin tunnin välein
•    Muista kesälläkin kohtuus ruoassa ja alkoholin käytössä
•    Nuku hyvin ja riittävästi, ja keskity tekemään asioita, joista nautit
•    Matkaillessa päivystävät lääkärit löytyvät kätevästi netistä, mutta talleta puhelimeesi myös lähimpien apteekkien, lääkäriasemien ja Myrkytystietokeskuksen puhelinnumerot
•    Mene lääkäriin, jos vaiva ei hoidu kotikonstein tai pitkittyy
•    Nauti kesästä!

Kuvat: Shutterstock 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat