Yhdysvalloissa vankilassa istunut Tapani Koivunen: Kun FBI -agentit olivat pidättämässä minua, oletin sen olevan virhe

11.05.2015 17:30 -

Tapani Koivunen oli bisnesmies. Hän teki töitä muun muassa yhdysvaltalaisten kanssa. Kaikki kuitenkin muuttui vuonna 2009, kun tie vei vankilaan.

Kaikki sai alkunsa vuosituhannen alussa, kun Tapani Koivunen halusi rakentaa elintarviketeollisuusyrityksen Viroon. Hanke kaatui ahneuteen: amerikkalaiset yhtiökumppanit kavalsivat yhtiön varat. Tästä rikoksesta joutui maksamaan yhtiön toimitusjohtaja Koivunen, joka pidätettiin Chicagon lentokentällä. Se tuli hänelle yllätyksenä. Koivunen on kirjoittanut Amerikkalainen painajainen -kirjan vankila ajoistaan.

— En voinut millään tavalla olettaa tällaista. Kun FBI -agentit olivat pidättämässä minua, niin oletin, että on tapahtunut pelkkä virhe, Koivunen kertoo Tuomas Enbusken haastattelussa Seitsemän oikein -ohjelmassa.

Seuraavana päivänä pidätyksen jälkeen Koivunen vietiin oikeussaliin. Siellä hän ja hänelle annettu oikeusavustaja kävivät läpi asiakirjoja. Oikeus avustaja käski Koivusen sanomaan, että hän on syytön. Bisnesmiehelle heräsi kuitenkin kysymys, että syytön mihin?

— Avustaja otti paksun nipun papereita ja sanoi, että kaikkeen tähän mitä näissä papereissa on. Siinä oli 10 senttimetrin paperipino.

Koivusen mukaan oli vaikea uskoa, että häntä syytettiin. Hän oli itse suomalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa ilmoittanut tapahtuneesta viranomaisille ja pankille. Hän oli myös auttanut heitä selvityksessä.

— Syyttäjä lukee minua koskevat neljä syytettä ja luettuaan ne, hän kääntyy minuun päin ja sanoo, näistä syytteistä voi saada jo 30 vuoden tuomion. Siinä vaiheessa veri pysähtyi.

Kuuntele Novan taajuudelta 11.5. tullut lähtetys kokonaisuudessaan ja kuuntele, miten miehen vankilatarina jatkui.

 

Kuvat: Kaisa Honka

(Nova)

 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat