Presidentti Tarja Halonen Yhdysvalloista: Siellä vasta suunnitellaan naisten suurempaa osallistumista

07.05.2015 17:00 -

Tänään Novan Seitsemän oikein -lähetyksessä oli arvovaltainen vieras. Presidentti Tarja Halonen kertoi muun muassa kokemuksistaan Harvardin yliopistossa, sekä Yhdysvalloissa vallitsevasta kaksipuoluejärjestelmästä.

Maamme entinen presidentti Tarja Halonen on ollut opettamassa Harvardin yliopistossa kansainvälistä politiikkaa. Hän palasi Suomeen noin viikko sitten. Halonen kertoo, että hänen edelliset pidempiaikaiset ulkomailla oleskelukerrat ajoittuvat 60- ja 70-luvuille.

— Olin Manchesterin yliopistossa yhden lyhemmän kauden ja sitten olen ollut töissä Englannissa. Hienosti sanottuna sisäkkönä, mutta suomeksi sanottuna siivoamassa, Halonen toteaa Rita Strömmerin haastattelussa Seitsemän oikein -ohjelmassa.

Halosen mukaan Harvard oli yllättävän positiivinen kokemus ja toisaalta hiukan vanhahtava. Hän kehuu opetusryhmien pientä kokoa.

— Se on aika henkilökohtainen, kun siihen liittyy myös mahdollisuus henkikohtaiseen ohjaukseen. Itsekin opettelin antamaan sitä oppilaille. Se tuntui minusta hyvin persoonalliselta.

Tarja Halosen mukaan meillä Suomessa on aidosti monipuoluejärjestelmä. Se on aina mielenkiintoisempaa, joustavampaa ja siinä on mahdollisuus erilaisiin kompromisseihin. Halosen mukaan se on aivan toisenlainen kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa toimiva kaksipuoluejärjestelmä.

— Siinä on riskinä se, että se alkuajan ajatus kahden puolueen toisiaan lähellä olevien ryhmien välisestä yhteistyöstä on vuosien mittaan hapertunut. Tässä mielessä se maailma näyttää kovin mustavalkoiselta.

Halosen mukaan muita eroja Yhdysvaltoihin verrattuna ovat esimerkiksi Euroopan turvallisuustilanteen kärjekkäämpi käsittelytapa ja naisten osallistuminen. 

— Siellä vasta suunnitellaan naisten suurempaa osallistumista. Mieliala on hyvin halukas, mutta meillä monet näistä asioista ovat jo tapahtuneet.

Kuuntele Novan taajuudelta 7.5. tullut lähetys kokonaisuudessaan.

Kuvat: Kaisa Honka

(Radio Nova / Kaisa Honka) 

 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat