Antero Mertaranta ja Timo Jutila muistelivat vuoden 1995 MM-kultaa: "Kukaan ei osannut aavistaa, että syntyy jotain ainutlaatuista"

07.05.2015 12:45 -

Novan aamun Tuomas Rajala muisteli Timo "Juti" Jutilan kanssa Suomen ensimmäistä jääkiekon maailmanmestaruutta, jonka Leijonat komeasti saalisti vuonna 1995. Muisteluissa oli mukana myös ottelun selostanut Antero Mertaranta.

Kuuntele koko haastattelu:





Leijonien kapteenina vuoden 1995 kisoissa pelannut Jutila muisteli Suomen joukkueen olleen valmiita kaatamaan Ruotsi. Tunne oli voimakas.

— Porukka oli levollisella mielellä lähdössä hallille. Oli vahva tunne siitä, että homma hoidetaan kotia.

Ja niin kävi. Historian ensimmäinen jääkiekon maailmanmestaruus saatiin Suomeen vihdoinkin.

— Meidän kansa on ottanut sen, miten pitääkin. Senhän voitti Suomi. Me oltiin niitä onnekkaita, jotka sai pukea paidan päälle ja kuulua siihen joukkueeseen. Pelin jälkeen Maamme-laulu soi, se oli kova juttu.

— Seuraavana päivänä palattiin Suomeen ja nähtiin, millainen hulabaloo täällä oli! En voinut uskoa silmiä, Juti myöntää.



Antero Mertaranta muistaa ja ei muista finaalin tapahtumia.

— Jotenkin muistan. Pelin aikana tapahtumat ovat hahmottamattomia. Yleinen jännite oli erittäin korkealla. Siellä oli todella paljon suomalaisia ja silmäätekeviä. Iso päivä suomalaisessa urheilussa.

— Kukaan ei osannut aavistaa, että siitä syntyy jotain ainutlaatuista, Mertaranta muistelee.

Antero Mertaranta ei ole vieläkään katsonut vuoden 1995 finaaliottelua.

— Syy on siinä ainutlaatuisuudessa. Olen nähnyt toki siitä pätkiä, kuten jokainen suomalainen. Mutta koko peli, mitkä ne tunnelmat olivat ja mitä olen puhunut missäkin kohtaa, niin sitä en ole tehnyt. Jotakin on joskus tapahtunut, minkä haluaa säästää. Ehkä sen aika joskus tulee, kun on sellainen fiilis, hän miettii.

— Toinen syy on se, että en ole niin perverssi, että katselisin omia juttuja. Annetaan yleisön katsoa ja ihmetellä. Tekijät saavat sen palautteen yleisöltä. 

(Nova, MTV)

Kilpailut

Uusimmat