Näyttelijä Jukka Puotila Jouko Turkasta: Kun hänestä tuli rehtori, kaikki muuttui

29.04.2015 16:45 -

Näyttelijäkonkari Jukka Puotilan mukaan Teatterikorkeakoulun entinen rehtori Jouko Turkka oli loistava opettaja, ja hänen harjoituksensa olivat intensiivisiä.

Jukka Puotila on toiminut Kansallisteatterin näyttelijänä jo 80- luvun alusta lähtien. Näyttelijäkonkarin mukaan legendaarinen Jouko Turkka oli loistava opettaja.

— Ilman muuta tärkein opettaja, mitä minulla on ollut ja ehdottomasti suomalaisen teatterin kovimpia nimiä, ellei kovin, Puotila kertoo Antero Mertarannan haastattelussa Novan Seitsemän oikein -ohjelmassa.

Puotilan mukaan hänellä on vain hyviä muistoja Turkasta, joskin vuodet ovat voineet kullata niitä. Mikään tekosyy ei mennyt läpi, vaan oppilas heitettiin suoraan liekkeihin.

— Kun Turkasta tuli rehtori, niin hän otti verkkareiden taskusta lapun ja löi sen pöytään sanoen, nyt muuttuu kaikki. Ja kaikki muuttuikin.

Puotila pääsi tekemään Turkan kanssa näytelmää nimeltä Puotilaa hengiltä. Turkka ohjasi näytelmän, ja Puotila toimi osakäsikirjoittajana.

— Se oli hauskaa ja äärimmäisen intensiivistä. Harjoituspäivän jälkeen ei tullut mieleen lähteä salille tai lenkille. Se täytti fyysisen ja psyykkisen aukon ihan kokonaan.

Kun Puotila valmistui Teatterikorkeakoulusta, pojilla oli helpompi päästä teattereihin. Teatterikiinnitys oli se kaikkein tärkein asia. 

— Pojat saivat oikeastaan valitakin niitä paikkoja minne kiinnityksen ottaa, lukuun ottamatta Helsinkiä. Kai se hakattiin Teatterikorkeakoulussa päähän, että teatteri on näyttelijän paikka. 

Kuuntele Novan taajuudelta 29.4. tullut lähetys kokonaisuudessaan. 

Kuvat: Kaisa Honka

(Nova)

 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat