Improvisaattori Simo Routarinne: Ennen kuin on tietoinen omasta ilmaisusta, ei ole mahdollisuutta tehdä tietoisia valintoja

07.04.2015 16:45 -

Mitä yritysmaailman ihmiset pelkäävät ja millä tavalla pelosta päästään eroon? Asintuntija Simo Routarinteellä on vastaus.

Simo Routarinne on näyttelijä, improvisaattori ja diplomi-improvisoija. Hän on vienyt improvisointia yritysmaailmaan ja pyrkii sen avulla vähentämään työntekijöiden pelkoa.

– Yritän vähentää pelkoa ja pelolla ohjautumista. Pyrin rakentamaan ja lisäämään luottamusta ja rohkeutta työelämässä sekä elämässä yleensäkin, Routarinne kertoo Marco Bjurströmin haastattelussa Seitsemän oikein -ohjelmassa Radio Novassa. 

Routarinteen mukaan yleisin pelko, mikä työyhteisössä tulee vastaan, on kohtaamisen pelko. Se pelko on sosiaalinen. Siihen liittyy usein oletuksia siitä minkälainen pitäisi olla, kun toimii tietyssä roolissa.

– Vaikkapa kun olet mies tai nainen, sekin on roolityö. Tai jos olet pomo tai alainen, niin sinulle rakentuu roolioletuksia tai odotuksia itsellesi ja saatat odottaa toisiltakin tietynlaista käytöstä. Jo se, että vastaako näitä odotuksia omasta tai toisten puolesta on riittävä syy hämmennykseen ja pelkoon, Routarinne valottaa.

On paljon tilanteita, joissa pelkoa ja jännitystä ei välttämättä tiedosteta. Sosiaalisissa tilanteissa saattaa olla yhtäkkiä aivan lukossa. Routarinteen mukaan tietoiseksi tuleminen on ensimmäinen askel asian korjaamiseksi.

– Se tietoiseksi tekeminen erilaisten käytännönharjoitteiden kautta on ensimmäinen askel. Ennen kuin on tietoinen omasta ilmaisusta ja viestinnästä, niin ei ole mitään mahdollisuutta tehdä tietoisia valintoja.

Kuuntele Novan taajudelta 7.4 tullut Seitsemän oiken -lähetys kokonaisuudessaan. 

Kuva: Kaisa Honka

(Radio Nova)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat