Lukiolaiset viettävät tänään penkkareita – tiesitkö nämä asiat vanhasta perinteestä?

12.02.2015 10:20 -

Tänään on taas se aika vuodesta, kun vietetään penkinpainajaisia, eli penkkareita. Kyseessä on lukioiden pitkäaikainen perinne. Helmikuussa pidettävissä penkkareissa lukion vanhimmat eli abiturientit kipuavat joukolla avolavakuormurien kyytiin ja ajelevat ympäri paikkakuntaa heitellen karkkia tienvarren yleisölle ja ohikulkijoille.

Pakkasenkestävän vaatetuksen lisäksi abit pukeutuvat mitä mielikuvituksellisimpiin asuihin, usein yhdessä sovitun teeman puitteissa. Rekkoja koristellaan iskulauseilla varustetuilla, yhdessä koristelluilla lakanoilla. Yleisiä maalauksia kuorma-autoissa ovat pilakuvat tai muu leikittely jollain ajankohtaisella aiheella sekä sen soveltaminen koulumaailmaan. Kuorma-autojen maalaamiseen liittyy kiinteästi kilpailuhenki paikkakunnilla, joissa lukioita on useampia.

Penkinpainajaisia on vietetty Suomessa jo lähes yhtä kauan kuin ylioppilaskirjoituksiakin. Aluksi kirjoitukset järjestettiin vain Helsingissä ja penkinpainajaisissa helsinkiläiset opiskelijat saattoivat ulkopaikkakuntalaiset juniinsa. Myöhemmin myös helsinkiläiset halusivat omaa ohjelmaa, joten alettiin järjestää penkinpainajaisten rekiajeluja. Tämä perinne levisi Helsingistä kirjoitusten mukana muualle Suomeen. Rekiajelu päättyi ravintolaan, jossa abiturientit saivat ostaa ensimmäistä kertaa alkoholia. Nykyinen karnevaalien kaltainen ajelu on tullut vasta sotien jälkeen.

Toisin kuin välillä kuvitellaan, opettajat eivät yleensä ole mukana penkkarien järjestämisessä. Penkkarirekat tilaa ja maksut kerää joko abien keskuudestaan valitsema vastuuhenkilö tai koulun opiskelijakunnan hallitus. Myös rekoista heiteltävät karkit ja mahdolliset penkkarihaalarit tilataan usein isossa erässä koululle.

Penkkareita edeltävät yleensä potkiaiset. Penkinpainajaisia seuraavana päivänä lukion toisen vuositason opiskelijat, joista abiturienttien lähdettyä on tullut koulun vanhimpia, viettävät vanhojenpäivää.

Kilpailut

Uusimmat