Muna vai kana: Miksi urheilijat käyttävät ravinteita?

08.02.2015 14:56 -

Radio Novan Muna vai kana -kyselyssä pohdittiin lisäravinteiden merkitystä. Selvitimme asiantuntijalta, miksi niitä käytetään.

Miksi urheilijat käyttävät ravinteita?

Suomen hiihtoliiton varustepäällikkö Petteri Vuorisen mukaan elimistö kuluttaa urheilusuorituksen aikana ison määrän energiaa ja ravintoaineita, joiden vajaus on korvattava.

Energiapatukat, urheilu- ja palautusjuomat sekä geelit antavat elimistölle nestettä ja tarpeellisia ravintoaineita, auttavat palautumisessa sekä ylläpitävät harjoitustasoa ja suorituskykyä.

Ravinto imeytyy parhaiten ensimmäisen tunnin aikana. Hyvin säilyviä urheiluravinteita on helppo kuljettaa mukana ja ne ovat nopeasti saatavilla.

Vuorisen laskelmien mukaan 85-kiloisen hiihtäjän kovan harjoituspäivän energiantarve on noin 6500 kilokaloria, jonka voi täyttää syömällä esimerkiksi maitoon keitettyä kasvissosekeittoa huikeat 22 litraa eli kaksi ämpärillista.

Tarvittavan kalorimäärän saavuttamiseksi hän ehdottaa:

2,75 litraa kasvissosekeittoa

kilo pastaa

1,6 kiloa broilerin rintafileetä

2,9 kiloa salaattia

2 kiloa hedelmäsalaattia

Nauttimalla proteiinipatukan, kaksi litraa palautus- ja urheilujuomaa sekä desilitran hyviä rasvoja ruokavaliossa urheilija tarvitsee vain 3900 kilokaloria ja tulee toimeen normaalilla ruokavaliolla.

Toisin sanoen ei tarvita kahta ämpärillistä ruokaa kattamaan päivän energiantarvetta, yksikin riittää – kiitos urheiluravinteiden.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova / Deski.fi / Julia Falck)

Kilpailut

Uusimmat