Tatuoitu kissamummo naurahtaa itselleen: "Mää oon tunnetusti höperö"

07.02.2015 12:01 -

Urjalan väestö tunnistaa jo kaukaa kissa-koruilla ja -silmälaseilla varustetun hahmon, jonka päätä koristavat komeat kissan korvat. Kyseessä on vastikään poskipäihin tatuoinnit ottanut maaseudun kissamummo Marjatta Mäkelä.

Marjatta Mäkelä on Urjalassa asuva 70-vuotias kissa-hahmo, jonka elämään mahtuu monta ihanaa hetkeä erilaisten kattien kanssa.

Kissoille omistautununeen naisen pukeutumistyyli ja oma koti tuovat mieleen kissojen valtakunnan.

– Tule käymään meillä niin tiedät. Ei meillä ole kuin 18 kissaa, yksi koira, mun aviomies Mauri Mäkelä ja mää, Marjatta nauraa.

Kissa-hahmoilu tulee Marjatalta luonnostaan. Hän kuvailee itseään huterapääksi, joka miehen löydettyään muutti maaseudulle ja toi mukanaan melko laajan kissakatraan.

– Aikanaan mää oon ollut katastrofi- ja eläinsuojeluyhdistyksessä töissä ja vajaat 30 vuotta hakenut kissoja ja pelastanut niitä, kun ihmiset on ne jättänyt. Kun muutettiin tänne, meillä oli 38 tai 39 kissaa, kertoo Marjatta.

Pariskunnan elämä pyöri kirjaimellisesti kissojen ympärillä

Aviomies Mauri ei ollut tottunut suureen kissajoukkoon ja ihmetteli rouvalleen heidän asumismuotoaan.

– Me neuvoteltiin nenät vastakkain ja sovittiin, että kriittinen raja on 30 kissassa, ettei tule avio-ongelmia, Marjatta muistelee.

Yli sormen laskettavien kissojen kanssa eläminen on Marjatalle normaalia arkea. Katit ovat tähdittäneet hänen elämäänsä lapsuudesta asti.

– Mulla on semmoinen mielikuva, että kun mää olin mukula, löysin aina kissoja ja kiikutin ne kotiin. Mää en tiedä mihin mun äitini sitten laittoi ne, muistelee nykyään 18 kissan kanssa asusteleva nainen.

Marjatta vannoo muistavansa jokaisen kissansa nimen vieläkin. Kissa-taivaaseen päässeiden karvakuonojen muistot säilytetään rasioissa nimilapuilla varustettuina.

– Meillä huusholli on täynnä kissarekvisiittaa kattoon asti, ulkona postilaatikosta lähtien. Lipputangossa on kissaviiri ja mää oon sen verran kissahöperö, että kaikissa mun vaatteissa on kissoja, hymyilee Mäkelä.

Kissa-hahmo kääntää paljon katseita

Kun kadulla kävelee vastaan täysin kissakuviin pukeutunut nainen, monien katseet tarkentuvat.

– Ne on tottunut jo täällä Urjalassa siihen, että mää oon omituinen. Palvelutaloissa ja vanhainkodeissa ne tietää aina sanoa, että kissa-Marjatta tulee, kun sillä on korvat päässä, naurahtaa Marjatta.

Huomion kiinnittämisestä ei ole haittaa, sillä Marjatta on saanut esimerkiksi kissanruokaa ilmaiseksi olemuksellaan. Kaikki tunnistavat jo kaukaa, että tämä nainen pitää kissoista.

Kissat kulkevat Marjatan mukana ikuisesti

Ehdoton kissojen fani on halunnut ikuistaa rakkautensa kohteen tatuoimalla ne kehoonsa. Ensimmäisenä ranteisiin tatuointiin kaksi kissaa ja myöhemmin jo 70-vuotiaana Jailbird Tattoossa Titta Sezginin käsialalla poskipäihin.

– Ranteeseen tatuoidessa sovittiin tekijän kanssa, että seuraavalla kerralla se köyttää mut kiinni siihen tuoliin, etten mää mujauta, ku sattu niin paljon. Poskitatuoinnit sattu niin paljon että kyllä mää siellä kiljuin ja huusin, kertoo Marjatta.

Tatuointien ottaminen ei kaduta, kun tietää varmasti, mitä haluaa.

– Ei kaduta tietenkään! Mää oon tunnetusti höperö, toteaa Mäkelä ylpeänä ja esittelee uusia poskitatuointejaan.

Kilpailut

Uusimmat