Kuva: ALL DAY

F uskoo häpeän estävän meitä olemasta, mitä haluaisimme: "Ihailen tyyppejä, jotka rikkovat standardeja"

30.06.2023 18:15 - Minttu Tikkanen

F muistuttaa, että Helsinki Pride on muutakin kuin iloinen juhla.

Muusikko F eli oikealta nimeltään Fanni Sjöholm kertoo Pridecast-podcastissa, että sai kasvaa omaksi itsekseen ja ammattiinsa vapaana epäluuloista, mitä hän pitää suurena etuoikeutena.

Sjöholm tulee muusikkoperheestä ja kokee ympäristön aina suhtautuneen varauksettomasti taiteellisiin tavoitteisiin. Monen muun kohdalla perhe olisi voinut painostaa menemään "oikeisiin töihin". Sjöholm sanoo esimerkin näkemisellä olleen merkittävä rooli siinä, että hän itsekin lähti tavoittelemaan artistin uraa.

- Olen elänyt sellaisessa ympäristössä, jossa on ollut normaali asia, että joku on artisti tai tavoittelee sellaisia asioita. Isäni on esitellyt sen maailman ja näyttänyt, että se on mahdollista, Sjöholm pohtii. 

Isän lisäksi Sjöholm on löytänyt tärkeitä esikuvia myös populaarikulttuurin hahmoista, jotka jollain tavalla ravistelevat olemassaolevia rakenteita ja asenteita.

- Ihailen kaikkia sellaisia tyyppejä, jotka omalla olemisellaan ja tekemisellään rikkovat ja hajottavat olemassaolevia standardeja ja rakenteita, Sjöholm perustelee.

Koko haastattelun voit kuunnella alta tai Podpalysta.

Sjöholm toivoisi, että populaarikulttuurissa ja esimerkiksi musiikkibisneksessä nähtäisiin rohkeammin erilaisia ja eri taustoista tulevia henkilöitä. Hän kuitenkin uskoo, että suomalaisia rajoittaa usein jonkinlainen sisäänrakennettu häpeä.

- Musta tuntuu, että me ainakin hävetään semi paljon. Ainakin mä häpeän, Sjöholm naurahtaa. 

Helsinki Pridessa on edelleen kyse ihmisoikeuksista

Myös jokavuotista Helsinki Pridea juhlistetaan sen kunniksi, että jokainen saisi olla huoletta ihan oma itsensä. Sjöholm kuitenkin muistuttaa, että nykyäänkin Pride pohjautuu edelleen mielenosoituksiin ja kansalaisaktivismiin. Vaikka tapahtuma näyttäytyy nykyisin monille rakkauden, iloisten värien ja glitterin juhlana, on kyse edelleen ihmisoikeuksista.

- Mielestäni on tärkeää liittolaisena muistaa, että kyse on myöskin ihmisoikeuksista. Tässä on kuitenkin kyse liikehdinnästä, joka on alkanut mielenosoituksina ja kansalaisaktivismina. Monella tapaa se on sitä yhä, vaikka se peittyykin kaiken glitterin alle, mikä on myös ihanaa. Yritän myös itse pitää sen mielessä, mistä tässä on oikeasti kysymys, Sjöholm luonnehtii. 

Lue myös: Annu Kemppainen kertoo, että töitä yhdenvertaisuuden eteen on edelleen tehtävänä - "Ihmiset eivät uskalla vielä olla omia itsejään"

Lue myös: Jalkapalloilija Sanni Franssi hehkuttaa joukkuekavereidensa työtä ihmisoikeuksien puolesta - "Moni meistä voisi ottaa oppia"

Bauer Media on yksi Helsinki Priden pääyhteistyökumppaneista. 

Kilpailut

Uusimmat