Kuva: Yle

Kaija Koo avoimena uutuusdokumentissa, käsittelyssä avioero, libido ja yksinäisyys - "Tämä on minun näköiseni"

15.12.2022 17:15 - Iiro Myllymäki

Suosikkiartisti avaa Tinakenkäkuningatar-dokumentissa ajatuksiaan elämästä ja urastaan. Hän haluaa antaa omalla tarinallaan voimaa muille. Muun muassa julkisuuden varjopuolet tulevat elokuvassa esiin.

Voit kuunnella Kaija Koon koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Kaija Koo, 60, niputtaa tähänastisen pitkän uransa uudessa Ylen tuottamassa dokumentissa Tinakenkäkuningatar. Suosikkiartisti kertoo avoimessa dokumentissa ajatuksiaan elämästä ja avautuu muun muassa perhesuhteistaan, avioerosta ja yksinäisyydestä. Elokuva tulee nähtäväksi 2. tammikuuta, jolloin se julkaistaan Yle Areenassa. Yle TV1:llä Tinakenkäkuningatar nähdään 6. tammikuuta.

Dokumenttia kuvattiin ja tehtiin noin puolentoista vuoden ajan, ja Kaija Koo teki tiivistä yhteistyötä ohjaaja Pia Asikaisen kanssa.

- Olen iloinen, että tämä on tehty. Tämä on minun näköiseni juttu. Tuolla on se, mitä halusinkin sanoa, Kaija Koo kertoo Voice.fi:lle dokumentin ensiesityksen jälkeen.

Artisti halusi tuoda dokumentissa esiin filosofista puoltaan ja pohdintojaan elämästä. Hän haluaa myös antaa dokumentilla takaisin niille, jotka ovat lähestyneet häntä omilla elämäntarinoillaan.

- Olen ihmisille ehkä velkaa sen. He kirjoittavat minulle niin avoimesti ja rohkeasti ja kertovat kaikkea elämästään. Tämä on vastineeni heille. Uskon, että he saavat dokumentista voimaa selvitä erilaisista elämäntilanteista, Kaija Koo sanoo.

(kuva: Yle)

Kaija Koo tunnetaan vahvana artistina, joka on esikuva monessakin mielessä. Monissa hänen lauluissaan korostetaan voimakkuutta ja vaikeuksista selviämistä. Kaija Koon julkikuvaan liitetään usein sana ”voimaannuttava”. Laulaja itse tiedostaa hyvin esikuvan asemansa.

- Olen esikuva monelle naiselle siitä, että elämä ei pääty siihen, että paino nousee yli 60 kilon ja ikä nousee yli 60:n. Me vielä painamme menemään täällä. Se on hyvä viesti, Kaija Koo sanoo ja korostaa, että tästä voi ottaa esimerkkiä myös sukupuoleen katsomatta.

Tinakenkäkuningattaressa ääneen pääsee Kaijan lisäksi muun muassa hänen työskentelykumppaneitaan, kollegoitaan ja ex-aviomies Markku Impiö, ja mukana nähdään myös muusikon sisko. Dokumentissa näkyvät Kaija Koon monet puolet, eikä myöskään huumoria ole unohdettu. Kaija kertoo, että hänen ja ohjaaja-käsikirjoittaja Pia Asikaisen huumorintajut menivät hyvin yksiin.

- Siinä kohdassa, kun puhun libidosta, keikistelen ja kuva on tehty utuiseksi. Se on meidän huumoriamme. Kyllähän tässä on paljon komiikkaa ja tahatonta komiikkaa.

Kaija Koo puhuu dokumentissa siitä, miten libidon käsite ymmärretään hänen mielestään usein väärin. Kyse ei ole hänelle pelkästä seksuaalisuudesta, vaan yleisemmin elämänvoimasta. Erotiikka tulee puheeksi myös Kuka keksi rakkauden -hittikappaleen kohdalla. Kaija Koo kertoo kokevansa, että rakkauslaulussa on voimakas eroottinen lataus.

Artistin mukaan mitään puolta itsestään ei ollut hankala näyttää kameroille, vaan hän pystyi olla täysin oma itsensä. Haasteena oli pikemminkin tuotantoa mutkistanut korona.

(kuva: Yle)

Julkisuus ei kiinnosta

Dokumentissa Kaija Koo puhuu muun muassa julkisen työn varjopuolista. Hän pohtii, mahtaako julkinen työ ajaa häntä vielä enemmän erakkoluonteeksi ja pystyykö kukaan elämään hänen rinnallaan romanttisessa mielessä. Kaija Koo kertoo haastattelussa, ettei ole koskaan välittänyt julkisuudesta ja on ollut pikemminkin syrjäänvetäytyvä luonne.

- Minulle on vieras alue olla julkisuuden henkilö. Koen aina, että olen väärässä paikassa. Olen ajatellut, että vien eteenpäin niin tärkeää viestiä, että olen valmis olemaan julkisuudessa. Tämähän on epänormaali ammatti.

Nainen pohtii, että julkisuudenhenkilöistä muovautuu julkisuuden takia erilaisia ihmisiä kuin he olisivat muuten. Hän kertoo itsekin joutuneensa median riepoteltavaksi. Kaija Koo uskoo, että monet julkisuudessa toimivat ihmiset ovat tehneet päätöksen olla puolustamatta itseään, vaikka mediassa kirjoitettaisiin heistä valheellisia asioita.

- Emme yleensä sano mitään. Olemme vain hiljaa ja menemme eteenpäin.

Haastattelun päätyttyä Kaija Koo haluaa päästä vielä sanomaan yhden asian. Saman ohjenuoran hän heittää myös dokumentissa, ja tämä motto kuvaa hänen uteliasta asennoitumistaan elämään.

- Mitäs me seuraavaksi leikitään? Se on paras lause, minkä tällä hetkellä tiedän.

Koko haastattelun pääsee kuuntelemaan artikkelin alusta tai Podplaysta. Haastattelussa Kaija Koo lisäksi kertoo, mikä häntä jännittää dokumentin vastaanotossa.

Lue myös: Kaija Koo joutui olemaan "hyvä jätkä", jotta miesmuusikot ottivat tosissaan: "Vahingoitti naiseuttani"

Lue myös: Paula Vesala paljastaa parisuhteidensa suurimman kompastuskiven - "Se on vaikea todellisuus"

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat