Kuva: AOP / Johanna Öhrnberg

Nelli Matulan hengästyttävät jouluvalmistelut kielivät laajemmasta ongelmasta, josta nainen haluaa jo päästä eroon

30.11.2022 15:15 - Iiro Myllymäki

Uuden joululaulun Disneylle levyttänyt artisti haluaa hellittää omaa suorituskeskeisyyttään, joka näkyy myös jouluvalmisteluissa. Matulalle joulu on perheperinteiden aikaa.

Voit kuunnella Nelli Matulan koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Laulaja Nelli Matula, 26, on jouluihminen henkeen ja vereen. Lisäksi hän on suuri Disney-fani. Näin ollen hän oli erittäin otettu, kun hänet haluttiin laulamaan suomenkielinen versio Disneyn jouluanimaation kappaleesta. Vähän enemmän -niminen laulu säestää marraskuun alussa julkaistua Lahja-lyhytanimaatiota, jossa käsitellään koskettavasti sisarusten sekä lasten ja vanhempien välisiä suhteita Mikki Hiiri -pehmolelun kautta. Kyseessä on kolmas samaan sarjaan kuuluva lyhytanimaatio ja ensimmäinen, jonka teemakappale on käännetty suomeksi.

Laulun tulkitseminen oli Matulalle henkilökohtaisesti suuri asia, jaa saamansa palautteen perusteella se on liikuttanut hyvin monia muitakin.

- Minua yllätti, miten voimakas tunneside ihmisillä on Disneyyn. Olen saanut valtavan määrän viestejä, että ihmiset ovat liikuttuneet kyyneliin. Aikuiset miehetkin ovat kirjoittaneet, että ”tämä on outoa, että täällä itkeskelen”, Matula kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Laulaja toteaa heti perään, että hänen mielestään aikuisten miesten itkemisessä ei ole mitään outoa.

Jotain nämä tunnereaktiot kertovat Disneyn tarinoiden voimasta.

- Disney osaa tuon tunnepuolen tökkimisen. Teemana tämän vuoden lyhytelokuvassa on perhe ja välittäminen, lapsen ja vanhemman suhde ja mikä vain läheinen ihmissuhde. Onhan sellainen omiaan saamaan tunteet pintaan, Matula pohtii.

Vähän enemmän -kappaleesta kertovassa tiedotteessa todetaan, että Matulalle kappaletta harjoitellessa haasteeksi muodostui se, että hän liikuttui monesti kappaletta laulaessaan. Tähän on henkilökohtainen syy. Matulan isoäiti menehtyi aiemmin tänä vuonna sairastettuaan pitkään Alzheimerin tautia, ja tämä tuli laulajan mieleen kerta toisensa jälkeen. Esimerkiksi kertosäkeen lyriikat ”Mun varjoissa siellä valaiset tietä / Kun takaisin käännyn sä siinä jo oot” saivat ajatukset kääntymään isoäitiin.

Matula ei täysin tiedä, miten Disney päätyi valitsemaan juuri hänet kappaleen suomenkieliseksi esittäjäksi. Hän sai tietää asiasta levy-yhtiönsä kautta, kun hänelle kerrottiin, että Disneyltä on osoitettu kiinnostusta.

- Minulta kysyttiin, haluatko laulaa Disneylle suomenkielisen joululaulun. Sanoin, että no mitäpä veikkaat. Onko vesi märkää? Matula sanoo ja nauraa.

Myös jouluun liittyy suorituskeskeisyys

Nelli Matula sanoo olevansa hyvin intensiivinen jouluihminen. Hän rakastaa jouluvalmisteluihin liittyvää näperrystä ja tunnelman rakentamista, joka alkaa viimeistään marraskuussa. Hän on ollut samanlainen jo lapsesta lähtien. Jouluvalmistelut menevät hänellä helposti jopa vähän yli, ja hän haluaisi oppia ottamaan rennommin joulun suhteen.

- Minun pitäisi opetella chillaamaan. Muistan, että yläasteella minulla oli useimmiten kesäloman loppuun mennessä jo puolet joululahjoista hankittu.

Nyt hän ei ole vielä hankkinut lahjan lahjaa. Hän haluaa oppia muutenkin elämässään pois jatkuvasta suorittamisesta ja mailan puristamisesta.

- Olen ylipäätään sellaisessa vaiheessa elämässäni, etten jaksa enää suorittaa niin paljon. Olen ollut aikamoinen suorittaja tähän mennessä koko aikuisuuteni. Elämä voisi olla helpompaa ja kevyempää, jos kaikesta ei ottaisi niin hirveitä kierroksia, Matula sanoo.

Suorittamiseen tottunut Nelli Matula haluaa oppia rennompaa asennetta. (kuva: Melina Mäkelä)

Matula on aiemmin luodannut omaa perfektionismiaan muun muassa kakkosalbumillaan Kiltti tyttö, joka julkaistiin huhtikuussa. Vaikka täydellisyyden tavoittelu on puskenut häntä eteenpäin uralla, nainen on tajunnut piirteen olevan lopulta rajoittava. Matula avaa, että suorittajamentaliteetti on tuonut hänen elämäänsä paljon stressiä.

- Elämä on aika painavaa, jos mitään ei voi tehdä, jos se ei mene täydellisesti.

Matula oli mukana juuri päättyneellä Masked Singer Suomi -kaudella, jossa hän Hodari-hahmona sijoittui kolmanneksi. Tämäkin kokemus oli hyvä osoitus siitä, miten pitkälle Matula on valmis menemään suorituksissaan. Hän opetteli esityksiään varten esimerkiksi lausumaan saksaa ja espanjaa ja laulamaan vaikean ooppera-aarian. Hän myös suoritti hengästyttäviä koreografioita hiostavassa puvussaan.

- Annoin aivan kaikkeni. Oli aika takki tyhjä sen jälkeen. Oli se aika raskastakin, Matula sanoo.

Päällimmäisenä kokemuksesta jäi kuitenkin mieleen sen hauskuus.

Hauskan puuhastelun ja yli menevän suorittamisen välinen raja onkin joskus hiuksenhieno. Matula naureskelee, että hyvistä aikeista huolimatta jouluvalmistelujen suorittaminen tuntuu istuvan edelleen tiukassa. Esimerkiksi piparkakkutalon suhteen hän ei aio mennä sieltä, mistä aita on matalin.

- Olen TikTokissa ja Pinterestissä tallentanut, että tällaisen piparkakkutalon haluan tänä vuonna tehdä. Nautin siitä yksityiskohtanysväämisestä. Haluan tehdä piparkakkutalon, joka olisi viktoriaaninen kasvihuone. Siinä olisi ikkunoita liivatelevystä, ja voisin pursottaa kaikkia hienoja valkoisia koristekoukeroita, Matula visioi.

Joulun paras ruoka on yllättävä

Artisti aikoo juhlia tänäkin vuonna joulua perinteisin menoin perheen kesken. Hänen perheellään on tarkat jouluperinteet, jotka toteutuvat joka vuosi. Jouluun valmistautumiseen kuuluu mieskuoromusiikista nauttiminen kirkossa. Jouluaatto alkaa joulupuuron syömisellä, minkä jälkeen mennään saunaan. Tämän jälkeen katsotaan joulurauhan julistus, ja sitten koko perhe laittaa ykköset ylle. Jouluaatto onkin Matulan perheessä juhlava tapahtuma.

Ruoasta nautitaan pitkään ja hartaasti.

- Olemme laittaneet vaivalla, rakkaudella ja huolella ruokaa monta päivää. Syömme ensin mätileipiä, ja sitten on kaloja ja monta ruokalajia. Se on koko päivän show, kun istutaan pöydän ääressä. Illalla avataan lahjat.

Vasta joulupäivänä meno on rennompi, ja tällöin koko päivän voi hyvillä mielin viettää pyjamassa.

Matulalle joulupöydän ehdoton suosikki on ruokalaji, jota ei monenkaan jouluaterialta löydy. Hänen vanhempansa asuivat ennen hänen syntymäänsä Yhdysvalloissa, mistä he omaksuivat jouluruoaksi kiitospäivänä nautittavan maissilaatikon.

- Se on vähän kuin maissikohokas, mutta kutsumme sitä maissilaatikoksi. Se on niin hyvää, ja ilman sitä ei tule joulua.

Kyseessä on salaisella Matulan perheen reseptillä tehty ruoka, ja salaisella reseptillä tehdään myös laulajan suosikkijoululeivonnainen. Matula on ennen artistin uraansa opiskellut kondiittoriksi, joten hän osaa arvostaa suussa sulavia leivonnaisia. Joulun paras leipomus on isoäidin reseptillä leivotut, ohuet ja mausteiset piparkakut.

Koko haastattelun pääset kuuntelemaan artikkelin alusta tai Podplaysta. Haastattelussa Matula kertoo muun muassa, miksi liikuttui Masked Singer -paljastuksen jälkeen kyyneliin ja miten Disney liittyy aivan hänen showbisnesuransa alkuaskeliin varhaisteininä.

Lue myös: Nelli Matula avoimena haasteistaan perfektionistina: "Tirautin salaa pari liikutuksen kyyneltä"

Lue myös: Nelli Matula pitää parisuhteensa poissa julkisuudesta - ei uskaltanut mennä edes yhtä aikaa kauppaan

Lue myös: Onko sinunkin päässäsi armoton sisäisen diktaattorin ääni? Psykoterapeutti Emilia Kujala tietää ylisuorittamisen riskit

Kilpailut

Uusimmat