Kuva: Katariina Souri

Myös Katariina Souri kertoo joutuneensa Spede Pasasen ahdistelemaksi: "Säntäsin asunnosta pakoon"

08.03.2022 11:15 - Iiro Myllymäki

Souri tukee Pasasesta avautunutta Lenita Airistoa. Sourin mukaan viihdelegenda lähenteli häntä asiattomasti työtapaamisen yhteydessä.

Kuvataiteilija ja kirjailija Katariina Souri, 53, on kertonut Facebook-päivityksessä, että viihdelegenda Pertti "Spede" Pasanen ahdisteli häntä seksuaalisesti. Maanantaina uutisoitiin Lenita Airiston, 85, uutuuskirjan väitteestä, jonka mukaan Pasanen yritti raiskata hänet vuonna 1991 työtapaamisen yhteydessä. Ylen haastattelussa miehen pitkäaikainen ystävä Hannele Lauri, 69, sanoi, että ei tunnista Pasasta Airiston kuvauksesta. Pasasen entinen puoliso Riitta Väisänen, 67, puolestaan sanoi Ylelle, että Airiston väitettä on vaikea uskoa. Pasanen menehtyi vuonna 2001.

Souri ottaa Facebook-päivityksessään kantaa Laurin ja Väisäsen kommentteihin. Hän kokee velvollisuudekseen puhua nyt omasta ikävästä kokemuksestaan Pasasen kanssa ensimmäistä kertaa.

”Nyt kun Hannele Lauri ja Riitta Väisänen ovat kyseenalaistaneet Lenita Airiston kirjassaan kertoman, Pasasen häneen kohdistaman raiskausyrityksen, ja Pasasen elämäkerran kirjoittaja ei hänkään ole kertomansa mukaan kuullut naisiin kohdistuvasta ahdistelusta, on minun avattava suuni. Olen itse aikanaan joutunut erittäin ahdistavaan ja pelottavaan tilanteeseen Spede Pasasen kotona Lauttasaaressa. En ole halunnut asiaa aiemmin avata, sillä Spede on kuollut ja olen ajatellut, ettei ole syytä kaivella ikivanhoja asioita. Nyt koen kuitenkin velvollisuudekseni puhua kokemuksestani”, Souri aloittaa päivityksensä.

Souri muistelee, että vuosi oli 1989 tai 1990, kun Pasanen pyysi häntä juontamaan Speden hauskimmat kotivideot -ohjelmaa. Kaksikko sopi aiheen tiimoilta tapaamisen Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevaan ravintolaan. Sourin mukaan Pasanen pyysi häntä ottamaan seksikkäitä vaatteita mukaan, jotta he voisivat miettiä, mitä nainen laittaisi päälleen ohjelman promokuvauksiin. Pyyntö hätkähdytti Sourin, mutta hän päätti kuitenkin suostua. Itse illallinen sujui naisen mukaan asiallisissa merkeissä, mutta tunnelma muuttui, kun Souri meni Pasasen asunnolle tarkoituksenaan esitellä valitsemiaan kuvausvaatteita. Sourin mukaan Pasanen joi asunnolla runsaasti viskiä.

”Jossakin kohden hän laittoi musiikkia, ja halusi tanssia. Hän tempaisi minut väkisin otteeseensa, ja olin hyvin kiusaantunut lähentelyistä, ja irrottauduin hänestä, minkä jälkeen hän johdatteli minut sohvalle. Siinä istuessamme hän yritti juottaa minulle lisää viskiä, jatkoi itse juomista ja alkoi jälleen lähennellä. En viitsi nyt kertoa yksityiskohtia, sillä arvaan että tästäkin revitään taas lehtiotsikoita, mutta lopputulos oli se että torjuessani lähentelyt Spede suuttui, eikä suostunut soittamaan taksia kun ilmoitin lähteväni. Spede käyttäytyi pelottavasti, ja säntäsin asunnosta pakoon”, Souri kirjoittaa.

Nainen kertoo, että juontopestistä ei enää kuulunut mitään eikä hän olisi tapahtuneen jälkeen edes ottanut pestiä vastaan. Hän haluaa nyt päivityksellään tukea Airistoa, jonka kertomuksen todenperäisyyteen hän uskoo vankasti.

”Tunnistan aivan saman käyttäytymismallin ja koen että Laurin ja Väisäsen vastaväitteet ovat erittäin loukkaavia meitä kohtaan, jotka olemme ahdistelun ja jopa uhkaavan käyttäytymisen kohteiksi joutuneet”, Souri kirjoittaa.

Sourin koko päivityksen voit lukea alta tai tästä linkistä.

Lenita Airisto kertoi kokemuksestaan maanantaina julkaistussa Noitanaisen ilosanoma -kirjassaan (Bazar). Hänen mukaansa Pasanen suuteli häntä väkisin ja hänelle oli selvää, että tilanne etenisi raiskaukseksi, jos hän ei onnistuisi pakenemaan. Airisto kertoo potkaisseensa Pasasta ja päässeensä pois tilanteesta. Hän kertoi tapahtuneesta joillekin alalla toimineille ihmisille, jotka eivät hänen kertomansa mukaan olleet yllättyneitä Pasasen toimista.

Lue myös: IL: Lenita Airisto väittää uutuuskirjassa Spede Pasasen yrittäneen raiskata hänet - kommentoi, miksi kertoo asiasta nyt

Lue myös: Katariina Souri avautuu Annassa vaikeista vuosistaan: "Eristäydyin makuuhuoneeseen"

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat