Kuva: Senja Rapila

Perunasalaatti on vapun suosikkiherkku - kokeile tänä vuonna Minna Kuukan herkullista versiota

28.04.2021 10:15 - Minna Kuukka

Radiojuontaja Minna Kuukka on yksi MasterChef Vip -kauden osallistujista. Tällä palstalla hän kertoo ajatuksiaan kisasta ja jakaa reseptivinkkejä.

"MasterChef VIP -ohjelman kalkkiviivoilla ollaan. Viimeisimmässä jaksossa meitä oli enää kolme ja kahdelle tarjolla paikat finaaliin. Tällä kertaa asteltiin suoraan omille työpisteille odottamaan toimintaohjeita mysteerilaatikoiden äärelle.

Tällaiset laatikot oli kerran jo aiemmin ohjelman alkupäässä nähty, mutta itse olin nyt ensimmäisen kerran sellaisen kanssa tekemisissä. Jälleen kuultiin, että parvipaikka olisi tarjolla parhaan suorituksen tekevälle ja kaksi muuta kokkaisivat toistamiseen toisesta finaalipaikasta. Jännitti, koska kaksi edellistä varsinaista kokkaustehtävää olin seurannut juuri turvasta käsin ja tuntui, että kokkaustaidotkin oli ehtineet kenties rapistua parvella kukkuessa.

Laatikosta paljastui perunaa. Ihan hitokseen perunaa. Eri kokoisia, värisiä ja muotoisia mukuloita karkasi pomppimaan pitkin studiokeittiön lattioita ja osa oli sen näköisiä, etten olisi niitä perunoiksi edes tunnistanut. Sinällään yksinkertainen tehtävänanto: tee annos, jossa peruna on jossakin roolissa. Ruokavaraston antimet käytössä vapaasti.

Vakavina semifinaalin mysteerilaatikoiden äärellä. (kuva: MTV3)

Kun jotain näin simppeliä heitetään eteen, menee aivot jumiin. Mieleen ei hetkeen tullut yhtä ainoaa perunaruokaa. Ööö…perunapurjokeitto? Ruokavaraston valikoimien edessä valkeni, että valmistaisin vaaleaa kalaa, sille kastikkeen, hernepyreen kylkeen ja duchesse-perunaa. Eli keitettyä, soseutettua pottua, johon lisättäisiin voita, munaa ja mausteita ja josta pursotettaisiin pellille mahdollisimman kauniita kököjä. Niihin vielä uunissa kaunis paistopinta. Ainoa ongelma sinänsä selvänoloisen suunnitelman toteuttamisessa oli aika. Sitä oli 45 minuuttia ja se ei perunapuuhissa ole kovin paljon. Kypsäksi keittämiseenkin kun kuluu helposti ajasta melkein puolet. Sain kuitenkin pottujen kiehuessa edistettyä muut elementit hyvään jamaan ja väänsin vielä rieskataikinankin perunaa vaille valmiiksi. Duchesse -kököt uuniin, annoksen kokoaminen ja vielä hieman lisäväriä tohottimella perunoihin uunin jälkeen.

Tuomio: kala ja perunat aivan onnistuneita, valkoviinikastike turhan happoista, tosin hernepyree hieman tasoitti. Annan kala oli myös loistavaa, tekemässään peruna-fenkolikeitossa puolestaan hieman hankala koostumus. Miskan pihvi onnistunut, kastike maukasta ja ranskalaisissa hieman epätasaiset mausteet. Kaikille sekä kehuja että huomautettavaa. Ja aiemmasta käsikirjoituksesta poiketen, kokkaisimme kaikki toisen kierroksen.

Perunateatterista, päivää. (kuva: MTV3)

Pääraaka-aineena edelleen peruna. Toisella kierroksella olin jotenkin tullut tajuihini ja mieleen pompsahteli perunaruoka toisensa jälkeen. Edelleen aika jonkinlaisena rajoitteena: 45 minuuttia. Perunagnocchit ovat aina olleet mieluisaa vaihtelua peruspastoille ja nehän toden totta ovat perunasta. Taikina hieman samantyyppinen kuin duchesse-perunoissa, ehkä hieman kiinteämpi, jotta siitä saa pyöriteltyä pötköjä. Niistä sitten parin sentin paloja, joihin painetaan haarukalla kuvio. Lyhyt keittäminen ja tarjolle mukaan maukas kastike, sen päätin vääntää tarjolla olleista herkkutateista. Muistin myös joskus lukeneeni italialaisista perunamunkeista ja koska aikaa oli (heh), yrittää pyöräyttää sellaiset vielä gnocchien päälle. Tiesin, että valtava riski olisi tarjoilla italialaiskeittiöosaaja Sikelle tällaista settiä, mutta päätin antaa mennä. Humpashdin täydelliseen flow-tilaan ja vaikka oli jumalaton kiire, ei jotenkin jaksanut hermostua. Ruokajumalatkin olivat myötämielisiä: munkkitaikina ehti ihmeen kaupalla kohota ja frittikeittimestä tuli jäähtymään sekä ulkonäöltään että maultaan ihan kelpo rinkuloita. Helpotus oli valtava, kun suoritusaika loppui. Ihana tunne, että lautasilla oleville annoksille ei ollut enää mitään tehtävissä. Joko riittäisi jatkoon tai sitten ei.

Niin kiva kun tuomareiden kanssa oiskin jutella, niin kiire meinaa painaa päälle. (kuva: MTV3)

Riittihän se sitten. Ensin finaaliin toivoteltiin tervetulleeksi ihmemies-Miska ja sitten perään minut. Anna tuntui lähtevän kisasta hyvillä mielin ja se tuntui kivalta. Hieno matka, hieno suoritus, loistava kokkaaja. Siitä me sitten Miskan kanssa yhtä jalkaa lähdettiin vetämään happea ennen nurkan takana odottavaa finaalia.

Hauska taistelupari: nuori, taitava, innovatiivinen ja äärimmäisen ruokasivistynyt nuori mies ja keski-ikäinen kilometrikokkaaja, joka oli siitä huolimatta kisassa ollut välillä ihan ihmeissään. Ensi kerralla joka tapauksessa viimeinen luku luvassa tähän kertomukseen.

Palaan vielä siihen perunaan. Rakastan nimittäin perunaa. En ihan niin kiihkeästi kuin aikoinaan odottaessani meidän kaksosia. Ainoa raskausajan erityismieliteko liittyi perunaan. Himoitsin sitä kaikissa muodoissa: keitettynä, muussattuna, uunipottuna ja gratiinissa. Olisin voinut päivät pitkät pistellä menemään röstejä, ranskiksia ja hasselbackan perunoita. Varmaan jossain kohtaa tuijottelin raakaakin perunaa sillä silmällä. Vappu lähestyy, joten perunateemaan liittyen laitan tähän yhden mielestäni oikein jeppiksen perunasalaattireseptin."

1 kg perunoita keitettynä, itse myös kuorin ja käytän tähän yleensä vanhoja perunoita, onnistuu kyllä uusistakin
1 vihreä omena pieninä kuutioina
1 sipuli pieneksi silputtuna
1 nippu ruohosipulia pienittynä
1 nippu persiljaa pienittynä
n. 100-150 g fetaa kuutioina - sekoita kaikki yhteen, lisää viimeisenä feta
Laita mukaan vielä makusi mukaan kapriksia, jos pidät niistä.

kastike:
180 g creme fraichea (1 prk)
n. 1 dl majoneesia
2 rkl Dijon-sinappia
1 tl sokeria

Sekoita kastike, pyörittele se salaattiin. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

Lue myös: Juustotikut valmistuvat helposti ja nopeasti - Minna Kuukan yksinkertaisella reseptillä onnistut

Lue myös: Herkkumajoneesi, joka toi voiton MasterChef VIP -taitotehtävässä - nappaa ohje talteen

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat