Kuva: 7Figures

Lauri Salovaaran burnout johti itsetuhoisiin ajatuksiin - 'Olin jakkaralla keittiöveitsi kädessäni'

25.11.2019 16:30 - Iiro Myllymäki

Yrittäjä kertoo kärsineensä masennuksesta.

Yrittäjä Lauri Salovaara, 41, kertoo Sadun sunnuntaivieras -ohjelmassa elämänsä synkimmistä vaiheista. Mies on kokenut kaksi burnoutia, joista toinen johti jopa itsetuhoisiin ajatuksiin.

- Olin jakkaralla keittiöveitsen kanssa. Olin niin synkässä tilassa, että en nähnyt mitään. Se oli kuin musta huppu olisi laitettu koko ihmisen ympärille, Salovaara muistelee Iskelmän Satu Kotosen haastattelussa.

Pohjakosketuksen taustalla oli puolen vuoden intensiivinen uurastaminen startup-yrityksen parissa.

- Se oli menossa päin helvettiä, ja olin hallituksen puheenjohtaja siinä. Tein puoli vuotta ihan sairaasti töitä, jotta se saadaan pelastettua ja saimmekin, Salovaara sanoo.

Yritykseen vaihdettiin uusi toimitusjohtaja, ja kun nimet olivat sopimuksessa, samana päivänä Salovaaran romahdus tuli. Mies oli ehtinyt tottua ankaraan työntekoon asian parissa, joten hän reagoi voimakkaasti, kun hänen ei enää tarvinnut pingottaa asian suhteen. Lauri Salovaara päätyi hoidon piiriin ja teki masennustestin.

- Se huusi hoosiannaa, Salovaara kertoo.

Miehelle tarjottiin lääkkeitä avuksi, mutta hän kieltäytyi niistä. Salovaaran periaate on, että kaikki tunnehuiput ja -laskut kuuluvat elämään eikä hän halua lähteä tasoittelemaan niitä lääkityksellä. Se, mitä mies halusi, oli keskusteluapu. Hän kävikin viisi kertaa terapeutilla, mutta apu jäi vähäiseksi, sillä hänen terapeuttinsa vaihtui koko ajan.

- Tajusin, että minun pitää selvitä tästä itse.

Miestä auttoi eteenpäin muun muassa kahden ja puolen kuukauden kesäloma, jonka aikana hän eristäytyi täysin ulkomaailmasta. Hän ei käyttänyt kännykkää, ei katsonut televisiota, ei käyttänyt nettiä, ei kuunnellut radiota. Kokemus oli miehelle positiivinen. Hän pääsi perusasioiden ääreen ja materialistiset asiat alkoivat merkitä hänelle entistä vähemmän.

- Sain hengähtää. Ymmärsin, kuinka hyvin minulla on asiat. Toivoisin tuollaista retriittiä kaikille.

Lue myös: Apu: Jukka Hildén koki valtavan burnoutin: "Onneksi löysin hyvän terapeutin!"

Lue myös: Oletko työuupumuksen partaalla? Varoitusmerkit, jotka paljastavat todellisen tilanteen

Kilpailut

Uusimmat