Kuva: Senja Rapila

Lenita Airisto muistelee aiheuttamaansa kohua: "Hyvä, että pääsin Porista hengissä kotiin"

05.10.2017 14:45 - Anna Hopi

Lenita Airisto, 80, osaa shokeerata suuren yleisön kärkkäillä kommenteillaan.

Lenita Airisto, 80, tunnetaan suorasukaisena bisnesnaisena, joka on läpi uransa ajan aiheuttanut kohuja julkisilla lausunnoillaan. Viitisen vuotta sitten SuomiAreenalla yskittiin omaan kahviin, kun Airisto väitti kivenkovaan, että tavikset ovat luusereita.

Lehdet toistivat lausetta kissankokoisin kirjaimin lööpeissä. Voice.fi-sivuston pitkässä haastattelussa Airisto muisteli tapahtumaa ja kertoi, mikä ajatus oli hänen radikaalilta kuulostavien sanojensa takana.

- Siellä SuomiAreenassa puhuttiin viennistä ja miksi suomalainen vienti ei toimi. Viemme kapea-alaisesti tuotteita, eikä se ole kilpailukykyistä toimintaa. Euroopassa on hienoja kulutustavaroita, joita myydään isolla hinnalla, koska ne ovat ainutlaatuisia. Meillä on ajateltu, että lasketaan vain tuotteiden hintaa. Jos niin tekee, siitä ei jää paljon jäljelle viivan alle, Lenita kertoi.

Airisto käytti esimerkkinään Nokian puhelimia.

- iPhone-puhelimia, jotka olivat kalliimpia, myytiin paljon enemmän ja Nokian puhelimia ei tavisluureina haluttu yhtäkkiä edes Suomessa ostaa. Thomas Friedman, New York Timesin Pulitzer-palkittu kolumnisti julisti kirjoituksessaan, että "Average is over", eli keskinkertaisuus on ohi. Halusin kääntää sen suomeksi ja käytin termiä "Tavis on luuseri!". Hyvä että pääsin hengissä Porista Helsinkiin, hän napautti.

- Jos ilmaisisin asian akateemisesti, että "keskinkertaisuuden aika on ohi", niin ihmiset haukottelisivat, että "hohhoijaa, koska lähdetään kahville". Kun sanoin, että tavis on luuseri, jokaiselta nousivat karvat pystyyn.

Lenita Airisto sanoi, ettei yleensäkään lähde kommentoidessaan soitellen sotaan. Hän avaa suunsa asioista, jotka tuntee läpikotaisin.

- Se tulee kokemuksesta, ja siitä, että olet itse varma asiasta. En mieti, että tuleeko tuosta hyvä lause. Jos ihmiset nostavat minut tapetille ja pistävät seinää vasten, että kerro mitä tarkoitit tuolla asialla, pystyn perustelemaan täysin omat lauseeni. Ja olemaan täysin ajatuksen takana. Nämä ei ole vain ylimalkaisia heittoja, vaan kommentteihini sisältyy harkittu totuus, hän summasi.

Lue koko pitkä haastattelu täältä.

(kuva: Senja Rapila)

Lue myös: Lenita Airisto ruoti suomalaiset julkkismiehet: "Lauri Tähkässä on eroottista säteilyä"

Lue myös: IS: Lenita Airistolla 40 vuoden salasuhde naimisissa olevaan mieheen

Lue myös: Lenita Airisto: Jos käyttää lumppuja, näyttää lumpulta

Kilpailut

Uusimmat