Kuva: splash

Janet Jackson odottaa esikoistaan 49-vuotiaana - mitkä ovat riskit?

06.05.2016 10:45 - Tarja Vilén

Juuri ennen äitienpäivää uutisoitiin Janet Jacksonin, 49, vauvauutisesta. Jacksonin iässä raskaudessa on jo paljon riskejä.

Edesmenneen poptähti Michael Jacksonin sisko Janet Jackson täyttää 50-vuotta nyt toukokuussa. Jackson ilmoitti jo viime kuussa Twitterissä siirtävänsä musiikkikiertuettaan, koska suunnittelee perheenperustamista.


Viime keskiviikkona Jackson ilmoitti olevansa raskaana. Jacksonin tulevan ensimmäisen lapsen isä on qatarilainen liikemies Wissam Al Mana. Pariskunta meni naimisiin vuonna 2012.

- Ymmärtäkää, että minulle on tärkeää tehdä tämä. Nyt joudun lääkärin määräyksestä lepäämään. En ole kuitenkaan unohtanut teitä ja jatkan kiertuettani heti kun voin, Jackson vetosi faneihinsa.

Jacksonin vetäytyminen kiertueelta on ymmärrettävää, koska kypsällä iällä raskauteen sisältyy huomattavasti paljon enemmän riskejä kuin nuorena.

(kuva: Aop)

Raskauden riskit 50-vuotiaana

Täysin poikkeuksellista kypsällä iällä lasten hankinta ei ole, sillä Suomenkin vanhin ensisynnyttäjä on ollut yli 50-vuotias. Lähes kaikki raskaudet viisikymppisinä vaativat apua: joko hedelmöityslääkkeitä, lisähormoneita tai useimmin luovutettuja munasoluja.

Terveyssivusto Terve.fi on listannut riskejä, jotka sisältyvät raskauteen 50-vuotiaana. Noin kolmasosa raskauksista tässä iässä päätyy keskenmenoon. Syitä tähän ovat, että munasolujen laatu voi olla huono, kohdun seinämät eivät ole usein tarpeeksi paksut tai verenvirtaus kohtuun ei ole tarpeeksi voimakasta, jotta raskaus voisi edetä normaalisti.

Lisäksi riski istukan ennenaikaiseen irtoamiseen lisääntyy vanhemmalla iällä. Kromosomihäiriöiden riski nousee joka vuosi 40-ikävuoden jälkeen. Jos synnyttää 40-vuotiaana riskisuhde downin sydroomaan ja muihin poikkeavuuksiin on merkittävästi korkeampi.

Tässä iässä komplikaatioiden riski kaikkiaan on suuri. Ongelmia saattaa aiheuttaa muun muassa kohonnut verenpaine sekä munuaisiin ja istukkaan liittyvät komplikaatiot.

Lue myös: Janet Jackson keskeyttää kiertueensa perhehaaveiden vuoksi - miten käy Suomen-keikan?

Lähteet: Etonline.com ja Tmz.com

Juttua korjattu ja pääkuva muutettu 9.5.2016 klo 11:27. Kuvassa oli aiemmin Janet yhdessä ex-miehensä Jermaine Duprisin kanssa.

Lue lisää aiheesta janet-jackson

Janet Jackson jäi kiinni photoshoppauksesta, fanit naureskelevat - "Näen kyllä, mitä teit" Janet Jackson murtui itkuun keikallaan - isän kuolemasta vain alle kaksi viikkoa Janet Jacksonin, 52, gaalaesitystä haukutaan netissä - "Ollaan rehellisiä, tämä ei ollut hyvä" Katso kaikki

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat