Venäjä osallistuu olympijääkiekkoon tunnuksettomana - eikä tämä ole ensimmäinen kerta

08.12.2017 23:00 - Sami Ikonen

Vuonna 1992 venäläisten joukkue voitti kultaa, mutta kansallislaulun sijaan palkintoseremoniassa kuultiin olympiahymni.

Kansainvälisen olympiakomitean päätös Venäjän sulkemisesta olympialaisista käynnisti spekulaatiot venäläisten osallistumisesta kisoihin. Maan presidentti Vladimir Putin on kertonut, ettei Venäjä aio boikotoida Etelä-Koreassa järjestettäviä olympiakisoja. Tämä tarkoittaa sitä, että venäläisurheilijat kisaavat tunnuksettomina, ja voittaessaan kultaa, palkintoseremoniassa kuultaisiin kansallislaulun sijaan olympiahymni. Venäjä ei voi itse valita urheilijoitaan kisoihin, vaan päätökset tekee KOK eli Kansainvälinen olympiakomitea

Olympialipun alla pelaaminen ei ole venäläisille ensimmäinen kerta. Vuonna 1992 Ranskan Albertsvillen kisat järjestettiin vain pari kuukautta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Koska entisillä neuvostomailla, Baltian maita lukuunottamatta, ei ollut omaa olympiajoukkuetta, maiden urheilijat kisasivat "entisen Neuvostoliiton" joukkueessa eli Itsenäisten Valtioiden Yhdistyksessä. IVY:n olympiajoukkue voitti esimerkiksi jääkiekossa kultaa.

Vielä on epävarmaa, että suostuuko, pääosin Venäjällä pelattatava kiekkosarja, KHL päästämään pelaajiaan PyeongChangin olympiakisoihin. Suostumista pidetään todennäköisenä, koska NHL-pelaajien jäätyä kisoista ulos, olisi Venäjällä selkeä etulyöntiasema saada kasaan kisojen parhain joukkue. Moni venäläinen huippupelaaja on valinnut pelata kotimaansa sarjassa NHL:n sijaan. KHL:n suurimpia tähtia ovat muun muassa Ilja Kovalchuk ja Pavel Datsjuk.

Suomikin hyötyisi KHL-pelaajista huomattavasti. Olympiajoukkueeseen ollaan etsitty pääosin suomalaisia KHL-pelaajia, joista moni pelaa Helsingin Jokereissa. Jos KHL päättää jäädä olympialaisista ulos, Suomen maajoukkue joutuu turvautumaan pääosin kotimaiseen Liigaan.

Lue myös: Eeli Tolvanen: Lähden olympialaisiin, jos kutsu käy

Lue myös: Ensimmäinen kuva Leijonien olympiajoukkueen pelipaidasta julkaistiin - katso

Lähde: NY daily

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat