Kuva: Shutterstock

THL ja Valvira suhtautuvat varauksella alkoholin kotiinkuljetukseen: "Voi lisätä alkoholinkäyttöä"

23.02.2024 12:15 - Minttu Tikkanen

Ongelmaksi voi nousta muun muassa alkoholinkäytön katkaiseminen, jos alkoholia on saatavilla suoraan kotiovelle.

THL ja Valvira kertovat yhteisessä tiedotteessaan, että alkoholin kotiinkuljetukset tuovat mukanaan paljon uusia haasteita muun muassa alkoholinmyynnin vastuullisuudelle.

Asia on ajankohtainen, sillä Petteri Orpon hallitus on linjannut, että hallituskaudella alkoholin kotiinkuljetukset tullaan sallimaan, kunhan ikärajavalvonnasta pystytään silti huolehtimaan.

THL ei kuitenkaan näe ikärajavalvontaa ainoana huolenaiheena, sillä kotiinkuljetuksen mahdollisuus tuo alkoholin niin helposti saataville, että se voi lisätä alkoholiongelmista kärsivien alkoholinkäyttöä. Juomisputket saattavat venyä, kun alkoholia on tarjolla lisää ja sitä on mahdollista tilata jo päihtyneenä.

"Kotiinkuljetus saattaa lisätä alkoholinkäytön haittoja monin eri tavoin. Esimerkiksi verkkokaupassa alkoholiostoksiin tiedetään käytettävän enemmän rahaa kerralla, ja nopeat toimitukset voivat pitkittää juomistilanteita. Kotiinkuljetus voi myös lisätä alkoholiongelmista kärsivien alkoholinkäyttöä, koska alkoholin hankkiminen on entistä helpompaa”, sanoo THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä.

Suomessa alkoholilaki on säädetty juuri siksi, että se vähentäisi alkoholin tuomia haittoja käyttäjille, muille ihmisille ja yhteiskunnalle. Kotiinkuljetuksen mahdollistaminen selvästi heikentäisi alkoholilain tuomia hyötyjä.

"Kotiinkuljetus heikentää alkoholilain tarkoituksen toteutumista eli alkoholihaittojen vähentämistä. Kotiovella asiakkaan ikä ja päihtymystila jäävät huomattavasti helpommin tarkistamatta kuin myymälässä”, kommentoi ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta.

THL ja Valvira suosittelevat, että mikäli kotiinkuljetukset mahdollistetaan, tulee niitä myös säädellä ja valvoa tiukasti. Esimerkiksi ikäraja tulisi THL:n ja Valviran laatiman ohjeistuksen mukaan tarkistaa sekä ostohetkellä että tuotteen luovutushetkellä. Pikakuljetuksia THL ja Valvira eivät välttämättä sallisi lainkaan, sillä ne voisivat pitkittää alkoholinkäyttöä ja mahdollistaa alkoholin tilaamisen päihtyneenä. Myös esimerkiksi toimitusten enimmäismäärän rajoittamista olisi THL:n ja Valviran mukaan syytä harkita jonkin ajanjakson sisällä.

Lue myös: Yhä harvempi suomalainen haluaa viinit ruokakauppoihin, selviää THL:n kyselystä

Lue myös: MTV: Onko terveydelle haitallisempaa juoda alkoholia päivittäin vähän vai kerralla paljon?

Lue myös: MTV: Onko tipattomasta oikeasti hyötyä pysyvän muutoksen teossa? "Sillä lailla lohdullista"

Lue myös: Alkoholittomat oluet testissä, kaksi olutta nousi ylivoimaiseen voittoon - "Erinomainen janojuoma"

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat