Kuva: Shutterstock

Syyhy leviää ja se näkyy myös Tullin haaviin jääneissä lääkkeissä

22.02.2024 14:15 - Reija Saarinen

Tulli muistuttaa siitä, että lääkkeiden tilaaminen on joko kiellettyä tai hyvin rajoitettua.

Viime aikoina on uutisoitu laajasti syyhyn leviämisestä. Esimerkiksi Helsingin Sanomien mukaan tilanne on vaikea etenkin Helsingissä, jossa syyhy on räjähtänyt jo epidemiaksi.

Myös Tulli on huomannut syyhyn vaikutuksen. Tuoreen tiedotteen mukaan viime aikoina tullin haaviin on muiden lääkkeiden lisäksi jäänyt erityisesti syyhyn hoitoon hankittuja lääkevalmisteita. 

Tulli muistuttaakin, että lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on yksiselitteisesti kiellettyä.

Eta-alueelta lääkkeitä voi tilata, mutta tilaamiseen liittyy rajoituksia. Lääkkeitä voi tilata enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Niiden tulee myös olla henkilökohtaiseen käyttöön. 

Jos sen sijaan tilaa reseptilääkkeitä, vaaditaan niihin resepti. 

- Tilaajan vastuulla on selvittää, voiko valmistetta hankkia laillisesti. On hyvä huomioida, että vaikka lääke on tilattavissa netistä muutamalla klikkauksella, niin ei se tarkoita sitä, että sen saisi Suomeen tilata. Jos valmistetta ei saa Suomesta lähikaupasta, vaan joutuu menemään apteekkiin, niin kyseessä on todennäköisesti lääke. Valmiste voi siis olla lääke, vaikka sen hankkiminen ei edellytä lääkärin kirjoittamaa reseptiä, kertoo tulliylitarkastaja Anne Pullinen.

Lue myös: Suomessa lääkkeet selvästi Ruotsia kalliimpia, kertoo selvitys: Etenkin särkylääkkeissä iso ero

Lähde: Tulli

Kilpailut

Uusimmat