Kuva: Shutterstock

Luuletko kotelolla suojaavasi hammasharjaa bakteereilta? Todennäköisesti aiheutat vain enemmän tuhoa

16.07.2023 08:15 - Minttu Tikkanen

Kostealla alustalla bakteerit pääsevät kasvamaan villisti.

Hammasharjakotelon ajatellaan pitävän lian ja bakteerit pois hammasharjasta, mutta todellisuus voi olla toinen.

Jos laitat kostean hammasharjan umpinaiseen koteloon, jossa ilma kiertää huonosti, annatkin bakteereille päin vastoin loistavan alustan kasvaa ja levitä. Hammasharjaan jää väkisinkin bakteereita suusta, ja ne vain lisääntyvät kosteassa elinympäristössä.

- Harjatessasi hampaitasi osa bakteereista jää hammasharjaan, vaikka pesisit sen kuumalla vedellä. Laittamalla harjan koteloon, luot kostean ympäristön, joka suoraan vauhdittaa bateekrien kasvamista, mikä ei ole hyvä juttu, kertoo yhdysvaltalaisen uutismedia The Huffington Postin haastattelussa hammaslääkäri Aierres Davis.

Todennäköisesti hammasharjan säilyttäminen kotelossa ei aiheuta käyttäjälleen vakaa vaaraa, mutta suun hygieniasta huolehtiminen on helpompaa, kun hammasharja on lähtökohtaisesti puhtaampi. Jos jatkat kosteassa muhineella hammasharjalla harjaamista, saatat lisätä riskiä esimerkiksi karieksen kertymiseen, pahanhajuiseen hengitykseen tai suun alueen infektioihin. 

Kotelo voi auttaa pitämään irtolian poissa harjasta matkoilla, mutta kotona ollessa ei yleensä ole mitään syytä turhaan käyttää hammasharjan koteloa. Mikäli pelkää esimerkiksi vessanpöntön bakteerien ajautuvan harjaksiin, vältät sen tehokkaimmin laittamalla kannen kiinni ennen pöntön vetämistä, jolloin koteloa ei tarvita.

Lue myös: Kuinka usein hammasharja pitäisi vaihtaa uuteen? Asiantuntija antaa selvän vastauksen

Lue myös: Pitääkö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamiaisen? Hammaslääkäri vastaa ikuisuuskysymykseen tiukasti

Lue myös: Vedätkö vessanpöntön aina kansi auki? Ei kannattaisi, sillä totuus on ällöttävä

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat