Kuva: Shutterstock

Miten usein alushousut pitäisi korvata uusilla? Uusien ostoväli saattaa yllättää

04.05.2021 11:15 - Reija Saarinen

Vaihto on tärkeää siksi, että vaikka alushousuja pesee, eivät kaikki bakteerit välttämättä peseydy pois.

Keväisin ja syksyisin useimmilla on tapana käydä vaatekaappinsa läpi. Syksyllä esiin kaivetaan talvivaatteet, keväällä kesävaatteet. Samalla osa heitetään kiertoon ja syystä tai toisesta ja tilalle hankitaan mahdollisesti jotain muuta.

Mutta vaikka vaatteiden kohdalla uuden ostaminen on itsestäänselvää, ei alusvaatteiden kohdalla tule välttämättä ajatelleeksi samaa. Totuus kuitenkin on, että alusvaatteetkin on syytä vaihtaa säännöllisesti uusiin, siis jo ennen niiden rikkoontumista. 

- Alusvaatteet ovat tiiviissä kosketuksessa ihon ja etenkin intiimialueen kanssa. Tästä syystä niihin päätyy paljon kuollutta ihosolukkoa sekä bakteereita, kertoo intiimiterveydenasiantuntija Shirin Lakhani.

Lakhanin mukaan pestyt alusvaatteet eivät välttämättä olekaan niin puhtaita kuin miltä ne näyttävät ja tuoksuvat pesukoneesta oton jälkeen. 

- Tutkimukset viittaavat siihen, että edes alusvaatteiden peseminen pesukoneessa ei poista kaikkia bakteereita kokonaan. On kuitenkin syytä muistaa, etteivät useimmat bakteerit tee sen suurempaa haittaa. On kuitenkin olemassa myös niitä, jotka ajan kanssa voivat johtaa virtsatieinfektioihin tai ihohaittoihin. 

Lakhani suositteleekin vaihtamaan alushousut uusiin kerran vuodessa. Toki tämäkin sääntö vaihtelee. Jos ihmisellä on alushousuja vino pino ja samat osuvat päälle suhteellisen harvoin, ei tarvetta uusien ostamiselle ole yhtä usein kuin hänellä, joka käyttää pääsääntöisesti samoja alushousuja. 

- Jos treenitarkoitukseen on olemassa eri alushousuja, kannattaa ne vaihtaa uusiin huomattavasti useammin, hän muistuttaa.

Lue myös: Kuusi tyypillistä virhettä alushousujen käytössä - ethän sorru?

Lue myös: Onko jumppatrikoiden alla haitallista pitää alushousuja? Asiantuntijat vastaavat

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat