Kuva: Shutterstock

Haluatko lisää liikettä työpäivään? – Katso 4 vinkkiä

28.10.2019 16:12 - Katja Nygård

Keholle tekee hyvää olla liikkeessä myös työpäivän aikana. Näillä vinkeillä minimoit tehokkaasti istumisen haittavaikutuksia.

Eurooppalaisen selvityksen mukaan noin viidennes aikuisväestöstä istuu päivittäin yli 7,5 tuntia. Samaan aikaan tutkimukset osoittavat, että istuminen liian monta tuntia yhtäjaksoisesti lisää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen sekä aiheuttaa lihassärkyä, jäykkyyttä ja ylipainoa. Vaikka vapaa-ajallaan harrastaisi paljonkin liikuntaa, edes maratonharjoittelu ei riitä kokonaan kompensoimaan pitkäaikaista paikallaan istumista.

Jo pelkkä työasentojen vaihtelu ennaltaehkäisee lihasvaivoja ja selkäsärkyjä, parantaa ryhtiä ja vähentää pitkäaikaisesta istumisesta aiheutuvia vaivoja.

1. Nouse ylös

Vaihtamalla kiinteän työpöydän korkeussäädettävään sähköpöytään voit helposti vaihtaa istumasta seisomaan useita kertoja päivässä.

Vinkki!

Ota tavaksi kerran tunnissa nostaa työpöytä noin kymmeneksi minuutiksi asentoon, joka pakottaa työskentelemään seisten. Seisominen parantaa ryhtiä ja tehostaa sekä verenkiertoa että aineenvaihduntaa.

2. Tee kyykkyjä

Pitkään paikoillaan istuessa ryhti painuu usein huomaamatta etukumaraan. Istuminen lisää painetta myös alavartalolla ja keskikehossa sekä puristaa suolistoa ja muita sisäelimiä.

Selän kuormitusta sekä alaraajojen heikentynyttä verenkiertoa ja nestevirtausta voi vilkastuttaa tekemällä kyykkäysliikettä. Sen sanotaan kehittävän jalkojen suuria lihaksia, kuten pakaroita ja etureisiä. Koska liikkeeseen tarvitaan keskivartalon tukea, myös selkä- ja vatsalihakset hyötyvät siitä.

Vinkki!

Nouse ylös tuolista ja tee kymmenen kyykkyä vähintään kerran työpäivän aikana. Jatkaessasi säännöllisesti voit lisätä yhden kyykyn per päivä harjoitteluusi.

3. Vaihtele tuolia

Vaihtamalla perinteisen työtuolin esimerkiksi tasapaino- tai satulatuoliin pakotat vartaloasi istumaan oikeaoppisesti ja samalla harjoitat keskivartalon lihaksia.

Toinen hyvä vaihtoehto perinteiselle työtuolille on isoa jumppapalloa muistuttava pilates-tuoli, joka pitää kehon liikkeessä myös istuessa. Pallomaisella tuolilla istuminen aktivoi vatsa- ja selkälihaksia luonnollisella tavalla vahvistaen samalla keskivartalon lihaksia. Se parantaa myös ryhtiä sekä verenkiertoa jaloissa, mikä vähentää väsymyksen tunnetta.

Vinkki!

Pidä perinteisten tuolien lisäksi koko toimiston saatavilla myös yksi erilainen istuin ja vaihtele istuimia päivän aikana.

4. Paranna tasapainoa

Tasapainoilu työnteon lomassa on paitsi hauskaa, myös tehokasta. Tasapainolauta auttaa seisomaan aktiivisesti ja dynaamisesti koko työpäivän ajan. Se täydentää seisomapöytää ja on hyväksi terveydelle, koska se pitää työpöydän ääressä kropan liikkeessä.

Seisominen tasapainolaudalla aktivoi tasapainoasi ja auttaa hyvän ryhdin ylläpitämisessä. Tasapainottelu harjoittaa lihaksia jaloissa, lantiossa, nilkoissa ja selässä, joten näin ollen se parantaa myös verenkiertoa.

Vinkki!

Jos tasapainolautaa ei ole saatavilla, seiso välillä yhdellä jalalla, joka kehittää myös tasapainoa.

Kilpailut

Uusimmat