Kuva: Shutterstock

WWF: Ihmisen kehoon kertyy mikromuovia pankkikortin verran viikossa

12.06.2019 10:00 - Reija Saarinen

Eniten mikromuovia tulee tutkimuksen mukaan juomavedestä.

Muoviroskaa päätyy yllättävän suuri määrä ihmisen kehoon viikon aikana. WWF:n tutkimuksen mukaan sitä kertyy elimistöön jopa viisi grammaa viikossa. Määrä vastaa pankkikortillista.

Tutkimuksen mukaan eniten mikromuovia tulee juomavedestä, niin hana- kuin pullovesistäkin. Erot maiden välillä ovat toki suuria. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Intian juomavedestä löytyi kaksinkertaiset määrät mikromuovia verrattuna Euroopan ja Indonesian juomavesiin.

- Tietoisuus mikromuoveista ja niiden vaikutuksesta ympäristöön on lisääntynyt, ja tämä raportti antaa huolestuttavan esimerkin muoviroskaantumisen laajemmista vaikutuksista. Muovi ei vain turmele meri- ja maaluontoa, vaan kulkeutuu syömämme ruoan ja juoman mukana myös ihmisten elimistöön”, WWF Suomen meriasiantuntija Anna Soirinsuo sanoo uutisessa.

Tulosten valossa onkin selvää, että muovin päätyminen meriin ja luontoon on pysäytettävä mahdollisimman pian. Ja tässä asiassa suomalaisetkaan eivät saa synninpäästöä.

- Suomessa ovat Itämeren muoviroskaisimmat rannat, joiden roska on peräisin kuluttajien ja rakennusten käyttämästä muovista. Myös järvivesistä, joista juomavetemme valmistetaan, on löydetty mikromuoveja yhtä paljon kuin Itämerestä, Soirinsuo muistuttaa.

Lue myös: Tuntuuko kierrättäminen vaikealta? Katso kätevät käytännön vinkit

Lue myös: MTV: Jäikö muovipakkaus ruoasta rasvaiseksi? Asiantuntijalta yllättävä neuvo kierrättämiseen

Lähde: WWF

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat