Kuva: Shutterstock

Navan puhdistamatta jättäminen voi aiheuttaa kiusallisen vaivan - kellertävä erite varoitusmerkkinä

31.03.2019 16:15 - Milena Raappana

Hiivatulehdus voi tulla myös napaan.

Kuinka monta kertaa olet erikseen puhdistanut napasi? Luultavasti vastaus on pyöreä nolla. Napa jää usein ilman puhdistusta, onhan meillä kehonosia, jotka haisevat enemmän kuin pieni kuoppa mahassa.

Dermatologi Melissa Kanchanapoomi Levin kertoo Women's Health -julkaisulle, että navan hygieniasta kannattaisi huolehtia, sillä se kerää suuren määrän erilaisia bakteereita ja nöyhtää. Yleensä ne ovat harmittomia, mutta jotkut ihmiset ovat alttiimpia bakteerinavalle kuin toiset. Esimerkiksi pidemmät ja paksummat karvat mahassa vetävät vaatteiden kuituja kohti napaa. Myös tietynlaiset vaatemateriaalit, kuten puuvilla ja villa, kerääntyvät helpommin nöyhdäksi.

Vaikka napanöyhtä on pääsääntöisesti vaaratonta, tilanne voi riistäytyä käsistä. Kuolleet ihosolut, hiukset ja öljy aiheuttavat sen, että navassa alkaa kasvaa hiivaa. Jos tilanne on todella paha, navasta saattaa alkaa valua rusehtavaa, kellertävää tai vaaleaa eritettä. Tämä on merkki bakteeri- tai hiivatulehduksesta.

Navan puhdistamiseen sopii hyvin vesi ja mieto saippua suihkun yhteydessä. Raapimista ja vahvoja alkoholipohjaisia aineita kannattaa välttää. Puhtaan navan lisäksi, myös kuiva napa on tärkeä. Bakteerit viihtyvät kosteassa, joten pesun jälkeen on erityisen tärkeää kuivata se hyvin.

Lue myös: Tiesitkö, että meikki tulisi puhdistaa jo tunteja ennen nukkumaanmenoa? Ehkäisee myös juonteita

Lue myös: Suurin osa syyllistyy sheivauksessa yleiseen mokaan - aiheuttaa jopa iho-ongelmia

Lähde: Women's Health

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat