Kuva: Shutterstock

Kaivatko välillä nenääsi? Lopeta heti, voit tehdä itsellesi todella paljon hallaa

11.03.2019 16:15 - Katariina Auvinen

Lääkärin mukaan altistat itsesi vaarallisille bakteereille.

No niin, ollaanpa rehellisiä hetken aikaa. Kukaan ei myönnä syövänsä räkää, mutta moni on ainakin lapsena iskenyt nenästä löytämänsä möykyn suuhun ja jotkut tekevät niin vielä aikuisenakin. Ei kuitenkaan kannattaisi. 

Joidenkin myyttien mukaan rään syöminen parantaisi vastustuskykyä, mutta tästä ei ole olemassa minkäänlaista tutkimustietoa. Sen sijaan rään syöminen tai ylipäätään nenän kaivaminen voi olla jopa vaarallista, kertoo Mirror-julkaisu. 

Julkaisu on haastatellut lääkäri Erich Voigtia, jonka mukaan pelkkä nenän kaivaminen voi aiheuttaa tulehduksia nenän sisäpinnalle. Voit kuitenkin riskeerata itsesi, koska esimerkiksi monen ihmisen nenän limakalvoilta löytyvä Staphylococcus aureus -kokkibakteeri voi aiheuttaa vakaviakin infektioita joutuessaan vaikkapa ruokaan. Äärimmäisissä tapauksissa voit siirtää bakteereita limakalvoillesi ja ne voivat kehittää märkiviä paiseita nenääsi.

Sen lisäksi, että rään syöminen on todella epähygieenistä, voit myös kaivamisella aiheuttaa verenvuotoa ja tulehduksia. Rään lisänä saat käsistäsi bakteereita kehoosi, jotka voivat aiheuttaa sairauksia. 

Voigtin mukaan lapset tykkäävät kaivella nenäänsä niin paljon, että he voivat aiheuttaa itselleen helposti nenäverenvuotoa. Näin voi käydä myös aikuiselle, joten nenä kannattaa jättää rauhaan. 

Lue myös: Tubettajan nenäleikkaus meni täysin pieleen: "En voi hengittää, ja maistan koko ajan veren suussani"

Lue myös: Feikkinenätrendi jyllää Instagramissa - katso hämmentävät videot

Lähde: Mirror 

Kilpailut

Uusimmat