Kuva: Shutterstock

Nuori nainen, vaivaako kuumat aallot tai voimistunut hikoilu? Syy voi löytyä kuukautiskierrostasi

07.12.2018 17:15 - Emmi Moilanen

Estrogeenin määrä vaikuttaa myös kehon lämmönsäätelyyn.

Uutisoimme aiemmin asioista, jotka jatkuva ja runsas hikoilu voi paljastaa terveydentilastasi. Jos hikoilulle ei tunnu löytyvän selitystä terveydestä tai elämäntilanteesta, naisten kohdalla myös kuukautiskierron tietyt vaiheet voivat aiheuttaa normaalia runsaampaa hikoilua.

Prevention-sivusto uutisoi, että juuri ennen kuukautisten alkamista myös hien eritys saattaa voimistua. Tämä johtuu siitä, että estrogeenin määrä kehossa laskee muutamaa päivää ennen vuodon ilmaantumista.

- PMS aiheuttaa sen, että kehosi estrogeenitasot kokevat pienen notkahduksen. Tämä voi aiheuttaa hetkellisesti kuumia aaltoja, sillä estrogeeni vaikuttaa myös kehon lämmönsäätelyyn, kertoo gynekologi Rebecca Booth.

- Useat potilaat kertovat, että hikoilu lisääntyy ja hien haju saattaa voimistua, hän jatkaa.

Boothin mukaan myös prostaglandiinit voivat vaikuttaa lisääntyneeseen hien eritykseen kuukautiskierron tietyssä vaiheessa.

- Näiden kemikaalien määrä kohoaa juuri ennen kuukautisia ja niiden aikana. Prostaglandiinit edesauttavat kuukautisvuodon poistumista kohdusta, mutta voivat aiheuttaa hikoilun lisäksi myös ruuansulatusongelmia ja pahoinvointia.

Lue myös: Mitä enemmän hikoilee, sitä tehokkaampi treeni? Asiantuntija ottaa kantaa yleiseen uskomukseen

Lue myös: Yllättikö hiki? 5 täsmävinkkiä hikitahrojen helppoon poistoon

Lue myös: Miksi alavatsa kipuilee myös ilman kuukautisia? 3 yleistä syyllistä kramppien taustalla

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat