Kuva: Shutterstock

Havaitse veritulppa ajoissa – salakavalat oireet, jotka jokaisen tulisi tunnistaa

30.06.2018 08:15 - Emmi Moilanen

Veritulppa voi aiheuttaa jopa samanlaisia oireita kuin paniikkikohtaus. Myös korkea syke ja raajan kipu ovat yleisiä ongelmia veritulpasta kärsivällä.

Esimerkiksi ylipaino, hormonaalisen ehkäisyn käyttäminen ja tupakointi kasvattavat veritulpan riskiä. Listasimme aikaisemmin riskiryhmät, jotka ovat altistuneet saamaan kyseisen tukoksen.

Women’s Health haastatteli sydänlääkäriä ja selvitti, millä tavalla veritulppa oireilee ja mitkä ovat ne hälytysmerkit, jotka jokaisen meistä tulisi tunnistaa.

1. Turvotusta toisessa kädessä tai jalassa

Veritulppa saa toisen raajan turpoamaan toista suuremmaksi, ja yleisimmin se oireilee jalassa polven alapuolelta lähtien.

- Kun tukos muodostuu suoneen, veri ei pääse kiertämään takaisin sydämeen. Paine aiheuttaa nesteen kertymisen kudoksiin, sydänlääkäri Patricia Vassallo selittää.

2. Raajaa kuumottaa ja se on punertavan sävyinen

Punaisuus ja kuumottava tunne ovat myös yleisiä veritulpan oireita.

- Voit kärsiä tukoksesta, vaikka raaja ei olisikaan punainen ja turvonnut, Vassallo huomauttaa.

3. Korkea syke ja hengitysvaikeudet

Korkea sydämen syke on yleisin ja joskus myös ainoa oire, kun tukos on päässyt etenemään keuhkoihin saakka. Syke on noussut normaalia korkeammaksi silloin, kun tiheys on yli sata lyöntiä minuutissa.

- Tuntuu kuin olisit tehnyt treenin, vaikka et olekaan liikkunut, Vassallo toteaa.                  

4. Särky toisessa raajassa

Epämiellyttävä paineen tunne jalassa on myös yleinen veritulpan oire, joka voi johtaa tulehdukseen. Tulehdus ei yleensä ole vakava, mutta aiheuttaa kipua ja tunteen siitä, että kaikki ei ole kuten pitäisi. Vassallon mukaan tämä tuntuu erityisesti kävellessä.

- Mikä alkaa pienenä kramppailuna ja arkuutena, voi muuttua kovaksi jyskytykseksi tukoksen suurentuessa.

5. Samanlainen olo kuin paniikkikohtauksen aikana

Women’s Healthin artikkelista käy ilmi, että keuhkoveritulpan aikana on normaalia kokea olonsa myös hyvin ahdistuneeksi. Olo voi tuntua heikolta ja saatat kokea huimausta.

- Olo on tukala ja saattaa tuntua siltä, kuin kuolisit pian, Vassallo toteaa.

6. Terävä kipu rinnan alueella

Keuhkoveritulppa voi oireilla terävänä, yhtäkkisenä kipuna rinnan alueella. Vassallon mukaan kipu voimistuu syvään hengittäessä.

Huomioitavaa on se, että kipu on erilaista kuin sydänkohtauksen aikana. Sydänkohtaus puolestaan oireilee tylppänä kipuna tai paineena, kuin joku istuisi rinnan päällä.

7. Yskit verta

Tukos voi johtaa tulehdukseen ja kerryttää nestettä keuhkoihin, joka voi aiheuttaa veren yskimistä.

- Tätä tapahtuu myös keuhkokuumeessa, mutta on yleensä keuhkoveritulpan aiheuttaman tulehduksen seurausta, Vassallo selittää.

Lue myös: Kuulutko riskiryhmään? Veritulppa voi muodostua salakavalasti

Lähde: Women’s Health

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat