Kuva: Shutterstock

Kuiva iho, väsymys, nivelkipu... 6 tavallista oiretta, jotka kielivät C-vitamiinin puutteesta

08.06.2018 19:45 - Emmi Moilanen

Selittämätön väsymys voi johtua C-vitamiinin puutteesta. Myös mustelmaherkkyys ja nivelkipu ovat mahdollisia oireita.

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio takaa sen, että saamme ruuasta myös riittävästi vitamiineja. Vitamiinit ovat yhteydessä useisiin eri toimintoihin kehossamme, jolloin yksittäisen vitamiinin puutos voikin aiheuttaa useita erilaisia oireita.

Lue alta Elite Daily -sivuston tekemä listaus arkipäiväisistä ja tavallisista oireista, jotka saattavat paljastaa sinun kärsivän C-vitamiinin puutteesta.

1. Ihosi on kuiva

Kuiva iho on yksi C-vitamiinin puutteen oireista. Jos ihosi tuntuu olevan kuiva säännöllisestä ja huolellisesta kosteutuksesta huolimatta, olisi hyvä kiinnittää tarkempaa huomiota ruokavalioon. Erinomaisia C-vitamiinin lähteitä ovat sitrushedelmät, kuten appelsiinit ja sitruunat. Myös esimerkiksi mansikat, mustaherukka ja lehtikaali sisältävät kyseistä vitamiinia.

2. Saat helposti mustelmia

Elite Dailyn artikkelissa todetaan, että C-vitamiinin puutteesta kärsivä on usein myös alttiimpi saamaan mustelmia. C-vitamiini näytteleekin tärkeää osaa verisuonten seinämien vahvistamisessa, sillä se edesauttaa kollageenin tuotantoa elimistössä. Kollageenit puolestaan ovat proteiineja, jotka vahvistavat kehomme kudoksia.

3. Ongelmat suun terveydessä

Healthlinen mukaan c-vitamiinin puute voi aiheuttaa myös hampaiden haurastumista ja ienten verenvuotoa. Myös suun kudokset voivat paremmin, kun huolehdit riittävästä C-vitamiinin saannista ruokavaliossasi.

4. Olet jatkuvasti väsynyt

C-vitamiini on tärkeä ravintoaine useiden eri elintoimintojen kannalta. Kyseinen vitamiini auttaa myös kehon vireystilan ylläpitämisessä. Ravitsemusterapeutti Lisa Samuelsin mukaan C-vitamiinin puutoksen eräs varhaisimmista merkeistä onkin selittämätön väsymys.

5. Olet huonolla tuulella

Mayo-klinikan mukaan tutkimukset ovat osoittaneet C-vitamiinin kohottavan myös mielialaa. Eräs tutkimus seurasi C-vitamiinilisän käyttöä yläasteikäisillä opiskelijoilla. Tutkijoille selvisi, että vitamiini näytti lievittävän opiskelijoiden stressiä sekä ahdistusta.

6. Niveliäsi särkee

Jos et saa tarpeeksi C-vitamiinia ruokavaliostasi, kehon kollageenin tuotanto laskee. Kudosten hyvinvoinnin lisäksi C-vitamiini on tärkeä tekijä myös luuston sekä nivelten terveyden kannalta.

Lue myös: Ikävää nykimistä silmäkulmassa - esimerkiksi allergia ja vitamiinien puutos altistavat elohiirelle

Lue myös: Haluatko kauniin ihon ja upeat hiukset? Se onnistuu muutamilla ruoka-aineilla

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat