Kuva: Shutterstock

Yllättävät fyysiset reaktiot, jotka pelon tunne aiheuttaa kehossa – tiesitkö?

15.05.2018 17:45 - Emmi Moilanen

Voimakas pelon tunne voi aiheuttaa närästystä ja saada myös kätesi kylmenemään.

Pelko on melko tavanomainen tunne, jonka jokainen meistä kohtaa arkielämässään ajoittain. On yksilöllistä, mitkä syyt laukaisevat ihmisessä pelkoreaktion. Yhteistä on kuitenkin se, että pelon tunne voi oireilla kehossa jopa fyysisinä oireina. Lue alta Bustlen kokoama lista reaktioista, jotka voimakas pelko voi aiheuttaa elimistössä.

1. Närästys

Kun olet peloissasi, stressaantunut tai ahdistunut, keho voi tuottaa liikaa vatsahappoja. Tämä puolestaan johtaa ikävän polttavaan tunteeseen rinnan ja nielun alueella, närästykseen.

2. Pelko voi saada huumorintajusi sammumaan

Pelon kalvaessa mieltä ajatus huumorista voi tuntua kaukaiselta. Stanfordin yliopistossa on kuitenkin tutkittu, että hassuttelu on kuitenkin yksi parhaimmista keinoista pelkojen lievittämiseen.

3. Ihottuma

Punoittava ja kutiava iho voi olla seurausta pelosta. Bustlen artikkelissa kerrotaan, että pitkittynyt stressi voi heikentää vastustuskykyäsi ja aiheuttaa ihollesi ärsytystä, kutinaa sekä ihottumaa.

4. Itsensä kiireisenä pitämisestä johtuva uupumus

Jos sinun on joka hetki puuhattava jotakin, etkä siedä ajatusta rauhallisesta ja toimettomasta hetkestä, on mahdollista, että pelkäät jonkun asian kohtaamista. Yrität välttää ikävän asian läpikäymistä niin pitkälle kuin mahdollista ja järjestät itsellesi jatkuvasti tekemistä niin, että ennen pitkää olosi tuntuu äärettömän uupuneelta.

5. Kylmät kädet ja jalat

Hikoilu on yksi tunnetuimmista oireista, joita jännitys ja pelko voivat aiheuttaa. On kuitenkin mahdollista, että peloissaan oleva ihminen kärsii myös raajojen kylmenemisestä. Tämä perustuu ihmisen sisäänrakennettuun ”taistele tai pakene” -käyttäytymismalliin. Anxiety Centre -nettisivustolla kerrotaan, että niin pitkään, kun keho on hälytystilassa, kädet ja jalat tuntuvat kylmiltä.

6. Pistelyä käsissä ja jaloissa

Käsien ja jalkojen pistely voi olla seurausta useista eri terveysvaivoista, mutta myös pelko voi aiheuttaa ikävän kihelmöivää tunnetta raajoihin. Anxiety Centerin nettisivuilla kerrotaan ilmiön johtuvan siitä, että verenkierto kehossa keskittyy alueille, jossa henkiin jäämisen kannalta tärkeät elimet sijaitsevat.

7. Sekavat ajatukset

On normaalia, että peloissaan oleva ihminen ei kykene ajattelemaan selkeästi ja tuntuu, kuin aivojen peitoksi olisi laskeutunut sumuverho. Myös tämä reaktio perustuu elimistön taistele tai pakene -käyttäytymismalliin, sillä ainoa asia mihin aivot sillä hetkellä pystyvät keskittymään on meneillään oleva, pelkoa aiheuttava tilanne.

8. Univaikeudet

Peloissaan tai ahdistuneena unen päästä kiinni saaminen on vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että pelon takia hälytystilassa oleva keho erittää liiallisen määrän stressihormoneja, jotka puolestaan estävät kehoa rentoutumasta levollista yöunta varten.

Lue myös: Uupumus ja jyskyttävä pääkipu? Oireet jotka paljastavat, että saatat kärsiä magnesiumin puutteesta

Lue myös: Oireet, joista tunnistat ikävän hiivatulehduksen - katso, olisiko aika käydä lääkärillä

Lue myös: 3 normaalia pelkoa, jotka pyörivät jokaisen suhteessa olevan mielessä ajoittain - oletko samaa mieltä?

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat