Kuva: Shutterstock

Ruokakaapista löytyy apu mustelmiin - esimerkiksi ananas nopeuttaa parantumista

05.02.2018 17:45 - Katariina Auvinen

Mustelmat ovat kipeitä ja ikävän näköisiä, mutta niiden parantumista voidaan helpottaa.

Tärkeä tilaisuus tulossa, mutta olet juuri kolhaissut polvesi sängyn kulmaan. Sen johdosta polveasi koristaa nyt kirjava mustelma. Tuttua? Varmasti jokaiselle meistä jossain vaiheessa.

Jokainen saa mustelmia kehoonsa jossain vaiheessa elämäänsä. Toisille niitä syntyy helpommin kuin toisille, mutta kuuluitpa kumpaan kategoriaan tahansa, niiden parantumista voi helpottaa. 

Healthline-julkaisu listasi keinot, joiden avulla voit koettaa nopeuttaa mustelman parantumista. 

Kuuma

Heti kolauksen jälkeen kohtaa kannattaa painaa kylmällä, jotta mustelmaa ei kehittyisi. Jos mustelma on kuitenkin ehtinyt jo syntyä, kuuma nopeuttaa parantumista. Täytä esimerkiksi kuumavesipullo lämpimällä vedellä ja paina kohtaa. Kuuma kylpykin auttaa. Kuuma edistää verenkiertoa alueella, jolloin mustelmakin parantuu helpommin. 

K-vitamiinia sisältävä voide

K-vitamiinia sisältävän voiteen on todettu nopeuttavan mustelman parantumista, jos sitä levitetään alueelle kahdesti päivässä. K-vitamiini on yhteyksissä veren hyytymiseen. 

C-vitamiini

C-vitamiini auttaa parantamaan vastustuskykyä, mutta sillä on myös tulehdusta torjuvia vaikutuksia. Sen on myös todistettu edistävän haavojen parantumista, joten ei ihme, että se auttaa myös mustelmien parantumisessa. Voit esimerkiksi levittää c-vitamiinia sisältäviä voiteita mustelman kohdalle. 

Ananas 

Ananas sisältää enstyymiä nimeltä bromelaiini. Bromelaiinin on todettu vähentävän mustelman arkuutta sekä auttamaan tulehdukseen. 

Lue myös: Kärsitkö kipeistä jalkapohjista? Oire kannattaa ottaa vakavasti

Lähde: Heathline 

Kilpailut

Uusimmat