Kuva: Shutterstock

Syömishäiriöstä selvinnyt suomalaisnainen kertoo tarinansa - "Yritin kaksi kertaa itsemurhaa"

18.01.2018 16:45 - Iiro Myllymäki

Syömishäiriö on rankka sairaus sekä fyysisesti että henkisesti.

Syömishäiriöt ovat sairauksia, joihin erään suomalaistutkimuksen mukaan sairastuu arviolta joka kymmenes tyttö nuoruusiän aikana. Yksi syömishäiriöstä toipunut nainen on kertonut kokemuksistaan Kohdatut-sarjassa, ja hänen mielestään syömishäiriö on yhtä lailla mielen sairaus kuin kehollinen epänormaaliuden tila.

- Sana ”syömishäiriö” johtaa aika paljon harhaan. Paremmin sitä kuvaa ajatus sielun syövästä, nainen kertoo Kohdatut-sarjan Iida Yliselle.

Naiselle bulimia muodostui tuhoavaksi kierteeksi, joka oli hyvin hankala saada katkeamaan.

- Tunteille ei ollut muuta ulospääsyä kuin se, että ahmi, paastosi ja oksensi kerta toisensa jälkeen. Hankalinta oli yrittää saada se kaikki hallintaan. Tein monta kertaa pyhiä päätöksiä, että tämä oli viimeinen kerta elämässäni, kun oksennan. Sitten kun pettää sen itselleen antamansa lupauksen, sitä on hankala antaa anteeksi itselleen, nainen kertoo.

Pettymykset olivat niin kovia, että ne johtivat itsetuhoisiin ajatuksiin ja lopulta tekoihin. Nainen koki suurta toivottomuutta ja ajatteli, että tilanteesta ei ole tervettä ulospääsyä.

- Ajattelin, että mieluummin kuolen kuin aina uudelleen joudun hallitsemattomaan tilanteeseen ja siihen ahmimisen ja oksentamisen kierteeseen. Kaksi kertaa olen yrittänyt itsemurhaa tällaisten tilanteiden uuvuttamana, nainen sanoo.

Sittemmin nainen on toipunut syömishäiriöstään, ja nykyään hän toimii aiheen kokemusasiantuntijana ja näin auttaa sairauksien kanssa painivia. Hänelle itselleen toipuminen alkoi Syömishäiriöliiton vertaistukiryhmään menemisestä. Haastattelussa nainen myös kertoo, miten läheisen ihmisen syömishäiriöön kannattaa puuttua. Voit kuunnella naisen koko haastattelun täältä.

Kohdatut on kahdeksanosainen podcast-sarja mielenterveydestä ja vaikeista elämäntilanteista, joista ei yleensä kerrota ääneen. Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.

Lue myös: RadioPlay saapui Suomeen! – Ruotsissa ja Britanniassa menestynyt sovellus ladattavissa ilmaiseksi

Lähde: Syömishäiriöliitto

Kilpailut

Uusimmat