Kuva: Fotolia

Katse jalkoihin! Ne kertovat paljon terveydestäsi

28.12.2017 21:45 - Katariina Auvinen

Lohkeileva nahka voi olla merkki jalkojen kuivuudesta, mutta myös sieni-infektiosta.

Jos ollaan rehellisiä, moni ei pidä jalkoja erityisen puhtaina. Usein meillä on jalassamme samat jalkineet, jotka ovat keränneet bakteereja itseensä. Sen lisäksi unohdamme helposti pestä jalkamme ollessamme suihkussa. Ei ihme, jos tietyt taudit muhivatkin juuri jalkojen alueella.

Women´s Health -julkaisu listasi seikat, joihin kannattaa omissa jaloissa kiinnittää huomiota. 

Paksuuntuneet kynnet 
Miltä varpaidesi kynnet näyttävät? Jos joku kynsi on esimerkiksi paksumpi tai kellertävämpi, voi se kertoa, että niissä muhii kynsisieni. Kynsisieni kehittyy suhteellisen hitaasti. Sienestä on verrattain vähän haittaa, mutta se voi altistaa tulehduksille. 

Myös halkeileva ja karhea iho on oire sienestä. 

Usein kynsisieni altistuttaa myös varpaiden välien tai jalkapohjan sieni-infektioille. On tärkeää tietää, että kynsisieni ei parane itsekseen. Apteekista löytyy itsehoitolääkkeitä, mutta jos sieni on tiukassa, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla. 

Halkeileva ja paksuuntunut iho jalkapohjassa
Usein yhdessä kohdassa paksuuntunut ja halkeileva iho kielii syylästä. Jalkapohjan syylä kasvaa hiljalleen. Vanhemmat syylät halkeilevat ja voivat olla hyvinkin kipeitä. Syylä voi levitä myös muualle kehoon. 

Syylien pitäisi hävitä itsekseen vasta-ainetuotannon alettua, mutta se voi kestää vuosia. Apteekista saatavilla lääkkeillä voidaan koettaa nopeuttaa parantumista, mutta takuita siitä ei ole. 

Karvattomat jalat sekä sääret
Jos jaloissasi ei kasva kunnolla karvoja, se voi tuntua sinusta lottovoitolta, mutta voi kieliä verenkiertoon liittyvistä ongelmista. Jos jalkoihin ei virtaa kunnolla verta, eivät myöskään karvat saa tarvitsemiaan ravintoaineita.

Hauraat kynnet
Hauraat varpaankynnet, jotka ovat hieman lusikan muotoiset, voivat olla raudanpuutteen oire. Raudanpuute eli anemia aiheuttaa monenlaisia oireita, joista kynsimuutokset ovat yksi niistä. 

Lue myös: Asiantuntija varoittaa syksyn trendikengistä - voivat tehdä tuhoa jaloillesi

Lähteet: Women´s Health & David Wolfe

Kilpailut

Uusimmat