Kuva: Fotolia

Ruokamyrkytys ja vatsatauti ovat molemmat ikäviä yllätyksiä - miten ne erottaa toisistaan?

23.12.2017 15:15 - Susanna Karttunen

Lepo ja veden juominen on tärkeää molempien hoidossa.

Tavallisen vatsataudin ja ruokamyrkytyksen oireet ovat hyvin samanlaisia: molemmissa voi esiintyä ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia, oksentelua ja joskus myös kuumetta.

On vaikea siis tunnistaa kumpi aiheuttaja on kyseessä. Helpoiten ruokamyrkytyksen voi päätellä oireiden aiheuttajaksi, mikäli on syönyt tuntien sisällä jotain epämääräisen makuista, hajuista tai näköistä. Ruokamyrkytyksen voi saada esimerkiksi kuumentamattomista pakastemarjoista tai väärässä lämpötilassa säilytetyssä ruoassa.

Molempien tautien hoidossa auttaa lepo ja nestehukan korvaaminen runsaalla määrällä vettä, eikä aiheuttajalla ole niin väliä. Jos oireet pitkittyvät ja on kuumetta, kannattaa mennä lääkäriin.

On hyvä tietää, ettei ruokamyrkytys ei ole kroonista ja kestää vain tietyn ajan, joten jos sinusta tuntuu, että saat ruokamyrkytyksen kaltaisia oireita vähän väliä, kannattaa käydä lääkärissä selvittämässä, mistä on oikeasti kyse.

Niin ruokamyrkytykseltä kuin vatsataudiltakin voi välttyä pesemällä käsiä usein. Varmista, että sekä vessassa että keittiön lavuaarin vieressä on saippuaa. Käsidesinfiointiaine mukana laukussa on myös hyvä idea.

Lue myös: Vältä ruokamyrkytys jouluna - lue, mitkä ruuat pilaantuvat helpoiten

Lue myös: Helpota oloasi syömällä - 6 ruoka-ainetta, joita kannattaa nauttia vatsataudissa

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat