Kuva: Fotolia

Influenssa ja norovirus jylläävät talvisin - muutamilla vinkeillä voit säästyä ikäviltä taudeilta

12.12.2017 13:45 - Katariina Auvinen

Erityisesti työpaikoilla taudit leviävät helposti.

Influenssakausi on Suomessa vasta aluillaan ja pahin piikki tulee ennusteiden mukaan olemaan joulun jälkeen. Myös norovirusta on liikkeellä. Valitettavasti nämä ikävät taudit leviävät erityisesti työpaikoilla hyvin nopeasti. 

Hyvä käsihygienia on avainasemassa pöpöjen torjumisessa, mutta ottamalla huomioon muutaman muunkin seikan, voit sinnitellä terveenä. 

1. Vältä kahviautomaattia
Se ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi kokonaan luopua tärkeästä aamukahvistasi. Kuitenkin suurin osa ihmisistä, ne ketkä kantavat tautiakin, käyttävät kahviautomaattia. Joten siinä vaiheessa, kun painat cappuccino-nappia, pese kätesi, jotta pöpöt eivät tartuta sinua. Sama pätee myös ovenkahvoihin. 

2. Jää kotiin potemaan
Joskus voit miettiä, oletko niin sairas ettet voi mennä töihin, mutta on parempi jäädä kotiin potemaan, jos tunnet olosi sairaaksi. Näin estät myös taudin leviämistä töissä. Esimerkiksi norovirus tarttuu erityisen ärhäkästi, joten on parempi potea itse kuin tartuttaa isoa osaa työtovereista. 

3. Käsihygienia 
Tätä kohtaa ei voi painottaa liikaa. Pese kätesi ennen ruokailua ja aina vessakäynnin jälkeen. Hyvä muistisääntö on myös pestä kätensä aina kun pääsee kotiin. 

4. Pidä työpisteesi siistinä
Olet varmasti pyyhkinyt pintoja kotoa, mutta milloin olet pyyhkinyt näppäimistösi tai hiiresi? Monesti siivoajat eivät kajoa tietokoneisiin pyyhkiessään pölyjä, joten bakteerit tarttuvat helposti näppäimistöön. Käytä pieni aika välillä siistien työpisteesi. 

(kuva: Fotolia)

5. Nuku riittävästi
Lepo auttaa ylläpitämään vastustuskykyä. Tutkimuksissa on osoitettu, että keho on paljon alttiimpi taudeille ja tulehduksille, jos et ole saanut levättyä riittävästi. 

6. Rokotukset voivat auttaa
Useat työpaikat tarjoavat rokotteen influenssaa vastaan. Rokotteet voivat auttaa sinua pysymään terveenä pahimman influenssakauden läpi. 

7. Pukeudu lämpimästi
Kuten myös väsyneenä, niin myös viileässä, keho ei pysty taistelemaan niin hyvin viruksia ja bakteereja vastaan. Varmista siis, että sinulla on lämpimästi päälläsi, kun suuntaat ulos. 

Lue myös: Miten välttyä norovirukselta? Suomalainen asiantuntija kertoo neuvot

Lähde: The Sun  

Kilpailut

Uusimmat