Kuva: Fotolia

Vältä ruokamyrkytys jouluna - lue, mitkä ruuat pilaantuvat helpoiten

08.12.2017 23:15 - Katariina Auvinen

Esimerkiksi kananmunat pilaantuvat helposti.

Monien joulupöydät notkuvat herkkuja, mutta toisten jouluruokien kanssa kannattaa olla tarkempi kuin toisten. Jotkut jouluruuat ovat herkempiä menemään pilalle ja kukaan ei varmasti toivoisi ruokamyrkytystä jouluaattona. 

Mitt Kök -julkaisu listasi ruuat, joiden säilytyksessä ja kokkaamisessa kannattaa olla erittäin tarkka. 

Puolikkaat kananmunat 
Monen joulupöytää koristavat puolikkaat kananmunat, jotka on vielä täytetty ehkäpä mädillä tai savuporotahnalla. Juuri kananmunat ovat herkkiä pilaantumaan, varsinkin jos käsihygieniassa on ollut toivomisen varaa valmistuksen aikana. 

Äyriäiset
Perinteikkääseen joulupöytään kuuluu myös katkarapuja. Katkaravut ovat myös herkkiä menemään pilalle, joten niiden kanssa kannattaa huolehtia siitä, etteivät äyriäiset seiso kovinkaan pitkään lämpimässä. 

(kuva: Fotolia)

Koristeet 
Jouluna halutaan panostaa, lohen päälle ripotellaan tilliä ja ehkäpä rosolli koristellaan myös jollain vihreällä. Tällaiset koristeet kuitenkin aiheuttavat julkaisun mukaan usein ruokamyrkytyksen juuri sen vuoksi, että niitä ripotellaan helposti ruuan päälle likaisilla käsillä. 

(kuva: Fotolia)

Kraavilohi
Kraavilohta kannattaa nostaa pöytään vähän kerralla ja pitää suurin osa kylmässä, jotta ruokamyrkytykseltä vältyttäisiin. Elintarvikevirasto Eviran arvio on, että jo pari tuntia huoneenlämmössä riittää edistämään bakteerien muodostumista siinä määrin, että ruokamyrkytys voi olla mahdollinen. 

Pateet ja hyydykkeet
Lihaa sisältävät pateet ja erilaiset hyydykkeet ovat myös julkaisun mukaan riskialttiita ruokia, jos ne ova olleet pidempään huoneenlämmössä. 

Lue myös: Pitääkö hän todella lahjastasi? Lauseet, jotka paljastavat epäonnistuneen valinnan

Lähde: Mitt Kök 

Kilpailut

Uusimmat