Kuva: Fotolia

Pidätkö kenkiä jalassa ilman sukkia? Et enää tämän luettuasi

09.10.2017 09:15 - Katariina Auvinen - Luettu 971 kertaa

Ihmisen jalat tuottavat päivän aikana keskimäärin kaksi desilitraa hikeä.

Nykyisin on muodikasta vilauttaa hieman nilkkaa kenkien ja housunlahkeiden välistä. Jotkut jättävät tahallaan sukat pois kengistä tämän vuoksi, mutta The Sun-julkaisun mukaan ei kannattaisi. Ihmisen jalat tuottavat keskimäärin päivän aikana noin kaksi desilitraa hikeä. Sukka imee hiestä suurimman osan, mutta jos sitä ei ole, hiki jää hengittämättömälle kengän pinnalle. Kukapa toivoisi desilitroja hikeä pyörimään kenkiin. 

Kun hikeä kertyy kenkään käytön jälkeen, se luo lämpimän ja kostean kasvualustan bakteereille. Lääkäreiden mukaan jalka altistuu tällöin sieni-infektioille, jotka voivat olla hankalia hoitaa. Sieni-infektiot aiheuttavat kutinaa, kuumotusta ja halkeilua. Yleensä jalkasienen tunnistaa punoittavista ja kutiavista varpaanväleistä. 

Jalkasieni luetaan lähinnä kosmeettiseksi vaivaksi, mutta se voi äityä jopa niin pahaksi, että sen karkottamiseen tarvitaan sairaalahoitoa. Hoitamattomana sieni-infektio voi levitä jalassa kynsiin tai jalkapohjiin. 

Julkaisun mukaan kannattaa siis pitää puuvillaisia sukkia jalassa. Sukkien lisäksi olisi hyvä panostaa kenkien materiaaleihin. Synteettiset ja hengittämättömät materiaalit ovat pahimpia, koska siinä hiki ei pääse haihtumaan. Myös samojen kenkien pitämistä päivästä toiseen tulisi välttää, jotta kengät pääsisivät kuivahtamaan käytön välissä. 

Lue myös: Tiedätkö kuinka usein nahkakenkäsi tarvitsevat huolenpitoa?

Lähde: The Sun

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat