Kuva: Fotolia

Kuntosalit ovat kaikkea muuta kuin puhtaita - vinkit, joilla vältyt vaarallisiltakin bakteereilta

19.09.2017 18:45 - Karoliina Kotala

Salilla huhkiminen on tunnetusti hyväksi terveydelle, mutta mukaan voi vahingossa tarttua hengenvaarallisiakin bakteereita.

Kuntosaleja toki siivotaan säännöllisesti, mutta kymmenien ihmisten hikoillessa samojen laitteiden äärellä ovat kuntokeskukset usein varsinaisia bakteeripesiä. Perinteisten flunssabakteerien lisäksi pinnoilta voi löytyä muita haitallisempiakin bakteereja, jotka voivat aiheuttaa syyliä, ihottumia tai jopa vaarallisia tulehduksia.

Jotta erilaisten tartuntojen riski voitaisiin minimoida, kannattaa käyttöön ottaa muutama kultainen sääntö:

Suojaa iho

Kuntosalin pinnoilta voi löytyä vaarallisiakin bakteereja, jotka haavaan joutuessaan voivat aiheuttaa hengenvaaran. Katso siis, että ihosi on ehjä tai suojaa ne hyvin ihoteipillä. Vältä myös kontaktia muihin ihmisiin.

Tuo oma joogamatto

Joogamatot ja jumppamatot ovat paikkoja, joissa kuhisee eniten bakteereja. Tuo siis mukanasi aina oma jumppamatto tai suojaa salin matto pyyhkeellä ennen käyttöä.

Käytä sandaaleja

Salilla luonnollisesti treenaat lenkkareilla tai vastaavilla salikengillä, mutta älä kulje paljain jaloin missään kuntosalin tiloissa. Kun vaihdat lenkkarit jalastasi, laita jalkoihin sandaalit ennen suihkuun menoa. Muutoin voit saada jalkoihisi haitallisia bakteereja, jotka kulkeutuvat kotiisi asti.

Vältä saunaa

Älä käytä suihkutilojen yhteisiä saunoja, sillä myös niissä muhii runsaasti erilaisia bakteereja.

Puhdista laitteet

Kaikki kuntosalilaitteet ja käsipainot, joihin tartutaan käsin sisältävät runsaasti erilaisia bakteereja flunssasta vatsatauteihin. Ota vaikkapa mukaasi desinfioivia käsipyyhkeitä, joilla voit pyyhkäistä kädensijat ennen uudelle laitteelle siirtymistä. Vaikka kyseinen tapa voi tuntua hätävarjelun liioittelulta, ainakin flunssaepidemian aikaan käytäntö voi olla järkevä.

Lue myös: Outo kurkkukipu ilman flunssaa? Syynä saattavat olla proput

Lue myös: Teräksiset vatsalihakset pienellä vaivalla - katso miten onnistut

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat