Kuva: Fotolia

Kärsitkö usein ienongelmista? Sinulla voi olla kohonnut riski sairastua Alzheimerin tautiin

21.08.2017 16:15 - Katariina Auvinen

Hampaan kiinnityskudoksen tulehduksesta kärsivät henkilöt sairastuvat helpommin muistisairauteen.

Huffington Post -julkaisu uutisoi, että parodontiitistä eli hampaan tukikudoksia tuhoavasta ientulehduksesta kärsivät, sairastuvat helpommin Alzheimerin tautiin. Alzheimerin tauti aiheuttaa parantumatonta muistisairautta. Arvioiden mukaan sitä sairastaa Suomessa noin 70 000 henkilöä.

Parodontiitti alkaa ientulehduksesta, mutta hoitamattomana aiheuttaa pahimmillaan hampaiden irtoamista. Se pitää myös tulehdusta yllä kehossa. Tutkijat ovat löytäneet viitteitä siihen, että parodontiitista kärsivillä on kohonnut riski sairastua Alzheimerin tautiin.

Taiwanissa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että kymmenen vuotta tämän kaltaisesta ientulehduksesta kärsineet henkilöt, sairastuvat jopa 70 prosenttia varmemmin Alzheimeriin kuin ne, joilla tulehdusta ei ole. 

Parodontiittia voidaan ehkäistä huolehtimalla hyvästä suuhygieniasta. Hammastarkastuksissa kannattaa kuitenkin käydä säännöllisesti. Pitkälle edennyt parodontiitti hoidetaan yleensä paikallispuudutuksessa. Tauti oireilee ensiksi ientulehduksen oireilla, kuten punoittavilla ikenillä tai arkuudella. Hampaita harjatessa ien vuotaa myös helposti verta. 

Lue myös: Mies ei pessyt hampaitaan 21 vuoteen - hurjaan kuntoon päässyt purukalusto laitettiin uusiksi, katso

Lähde: Huffington Post 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat