Kuva: Fotolia

Päänahan 4 yleisintä ongelmaa - näin taltutat ne!

21.08.2017 14:45 - Katja Nygård

Kutina, hilseily ja hiustenlähtö ovat päänahan yleisimpiä ongelmia. Oikean hoidon avulla pidät hiuspohjasi terveenä.

Herkkä päänahka

Syyt:

Jos päänahassasi on kutinaa, kihelmöintiä, kireyden tunnetta, kuumotusta sekä arkuutta, saatat kärsiä herkästä päänahasta.

Päänahan herkkyys on yllättävän yleistä, sillä lähes jokainen meistä on joskus kärsinyt siihen liittyvistä tuntemuksista. Ranskalaistutkimuksen mukaan 41 prosenttia miehistä ja 47 prosenttia naisista koki omaavansa herkän päänahan.

Herkistymisen voi laukaista monet tekijät, kuten ilmansaasteet, stressi, atooppinen iho, sopimattomat pesu- tai hoitotuotteet sekä rajut kemialliset käsittelyt. Jopa säätilan vaihtelut saattavat herkistää päänahan.

Joskus kutina johtuu päänahan kuivuudesta. Sitä voivat aiheuttaa myös allergiat tai liian harvat pesuvälit. Myös joidenkin päänahan sairauksien oireena on kutina, mutta yleensä se ei ole ainoa oire.

Hoito:

Herkän ja kutiavan päänahan hoitoon käytetään usein virheellisesti hiivasienen liikakasvuun tarkoitettuja lääkeshampoita sekä kortisoniliuosta, jota ei tulisi käyttää pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti.

Parhaan avun saa herkälle päänahalle suunnitelluista pesu- ja hoitotuotteista. Niin sanotut sensitive-tuotteet kosteuttavat kuivaa päänahkaa, mutta eivät sisällä mitään ylimääräistä, kuten hajusteita tai väriaineita. Joidenkin sampoiden sisältämä silikoni on herkän päänahan ”vihollinen”, joka aiheuttaa monille päänahan kutinaa.

Vinkki!

Vaihda myös käyttämäsi muotoilutuotteet hellävaraisiin, herkälle hiuspohjalle tarkoitettuihin tuotteisiin. Erityisesti tuotteissa oleva alkoholi saattaa ärsyttää päänahkaa entisestään.

(kuva: Fotolia)

Hilse

Syyt:

Hilse on yksi yleisimmistä hiuspohjan ongelmista, jopa 65 prosenttia ihmisistä kärsii siitä jossakin vaiheessa elämäänsä. Useimmilla ongelma on toistuva.

Näkyvä hilse aiheutuu hiuspohjan epätasapainosta ja siitä, että ärtynyt iho alkaa tuottaa uusia ihosoluja liian nopealla tahdilla. Hilseilyn taustalla voi olla monia syitä, mutta yhteistä kaikille hilsetyypeille on häiritsevä, päänahasta variseva hilse sekä kutina.

Hilseen aiheuttaja on useimmiten malassezia-hiivasienen liikakasvu päänahassa.

Hoito:

Hiuspohja oirehtii hilseilemällä eri syistä johtuen. Siksi on tärkeää, että hilseen hoidossa keskitytään kokonaisvaltaiseen ongelman hoitoon, eikä vain poisteta näkyvää oiretta, eli hilsettä. Tärkeintä on hoitaa vaivaa aina oikean syyn mukaisesti.

Kun hilseen oireena ovat vaalea ja näkyvä hilse, kuiva päänahka sekä mahdollinen lievä kutina, niin kyse on kuivasta hilseestä. Kun hilseilevä päänahka rasvoittuu helposti, hilsehiutaleet kertyvät kellertäviksi kasaumiksi ja lievästi ärtynyt päänahka saattaa kutista, niin kyseessä on rasvoittuva hilseilevä päänahka.

Myös psoriasis aiheuttaa voimakasta hilseilyä ja karstaisuutta päänahassa. Iho hilseilee ja hilseen alla on punoittavia läiskiä. Tavallisesti iho oireilee muuallakin kuin päänahassa.

Vinkki!

Ruokavaliolla ei ole merkitystä päänahan hilseilyssä, ellei ruokavalio ole niin yksipuolinen, että elimistölle välttämättömiä ravintoaineita puuttuu suurimmaksi osaksi tai kokonaan.

(kuva: Fotolia)

Rasvoittuva päänahka

Syyt:

Rasvoittuva päänahka on yksi yleisimmistä hiuspohjan ongelmista, jossa liika talintuotanto saa hiukset tuntumaan tahmeilta ja latistuneilta. Noin kolmasosalla suomalaisista talia erittyy liikaa.

Hiuspohjan erittämän talin tehtävänä on pitää hiuspohja joustavana ja voidella hiuksia. Hiuspohjan liiallinen talineritys aiheuttaa kuitenkin hiusten nopean rasvoittumisen uudelleen hiustenpesun jälkeen. Rasvainen hiuspohja voi myös haista epämiellyttävälle. Liiallinen rasva paakkuuntuu hiusten juureen estäen niiden kasvua ja aiheuttaen kutinaa. Tällainen hiuspohja on otollinen kasvualusta bakteereille, jolloin se voi tulehtua helposti varsinkin raavittaessa ihoa rikki.

Talineritystä säätelevät pääosin perintötekijät sekä mieshormonit. Bakteerit ja hiivat muuttavat talin juoksevampaan muotoon, jolloin tukka rasvoittuu nopeasti. Rasvainen päänahka vaatii sampoon, joka pesee talin pois riittävän hyvin.

Hiuspohjan liiallisen rasvoittumisen syitä on monia, kuten runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio, mikä kiihdyttää talirauhasten toimintaa. Syy saattaa löytyä myös hormonaalisista tai perinnöllisistä tekijöistä, stressistä, liiallisesta hikoilusta tai hiivasieni-infektioista.

Hoito:

Kun hiuspohja rasvoittuu runsaasti, kannattaa valita rasvoittuvalle hiuspohjalle tarkoitetut hoitotuotteet, etenkin sampoo. Hoitoainetta ei pidä laittaa päänahkaan ollenkaan, ainoastaan hiusten latvoihin.

Rasvoittuvan hiuspohjan pesemisessä kannattaa välttää liian kuuman veden käyttöä, koska se saattaa kiihdyttää talin tuotantoa. Myöskään hiusten kuivaamista kuumalla föönin lämmöllä ei suositella.

Vinkki!

Kuten usein luullaan, rasvoittuvan hiuspohjan tiheä pesu ei lisää rasvoittumista. Hiuspohjan ongelmien ensiapu on ensisijaisesti shampoopesujen tihentäminen.

(kuva: Fotolia)

Hiustenlähtö

Syyt:

Ihmisellä on noin 100 000–250 000 hiusta, joista irtoaa normaalisti päivittäin noin sata. Hiusten kasvu noudattaa luonnollista sykliä, jonka häiriintyminen voi johtaa hiustenlähtöön.

Hiusten elinkaari jaksottuu kolmeen vaiheeseen: hiuksista 80–90 prosenttia on jatkuvasti noin 2–6 vuotta kestävässä kasvuvaiheessa (anageenivaihe). Välivaihe kestää pari viikkoa ja 2–4 kuukautta kestävässä lepovaiheessa on noin 10–15 prosenttia hiuksista. Ongelmat näissä elinkaaren eri vaiheissa aiheuttavat erityyppistä hiustenlähtöä tai hiusten ohenemista.

Äkillinen hiustenlähtö on yleensä tilapäinen ja yleisintä naisilla. Siinä normaalia suurempi osuus hiuksista siirtyy äkillisesti lepovaiheeseen ja sen päätyttyä irtoaa. Hiuksia lähtee tasaisesti joka puolelta päänahkaa. Tällaista hiustenlähtöä ilmenee muun muassa synnytyksen, stressitilanteen tai sairauden jälkeen tai esimerkiksi ankaran laihduttamisen seurauksena.

Krooninen hiustenlähtö on puolestaan yleisempää miehillä. Sitä esiintyy kuitenkin myös naisilla, mutta syyt ovat hieman erilaiset. Kroonisesta hiustenlähdöstä puhuttaessa hiuksia on lähtenyt normaalia runsaammin yli puolen vuoden ajan. Hiusten kasvusykli lyhenee ja hiukset kasvavat hentoina sekä keskittyvät yleensä tietyille ongelma-alueille.

Hoito:

Hiusten kasvua voidaan tukea niiden kasvuvaiheessa tarjoamalla rakennusaineiksi oikeita ravintoaineita. Näitä voi saada sisäisesti ravinnosta tai lisäravinteina sekä esimerkiksi käyttämällä hiuksia ravitsevaa sampoota tai hoitonesteitä.

Krooniseen eli etenevään hiustenlähtöön kannattaa puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Lisäravinteilla ja hoitoliuoksella saadaan jäljellä olevien hiusten elinkaarta pidennettyä ja hiuksia vahvistettua, jolloin saadaan maksimoitua kunkin hiuksen elinaika.

Vinkki!

Helppo keino hiustenlähdön irtoamisnopeuden määrittämiseksi on tehdä tukistuskoe. Ota pieni määrä hiuksia peukalon ja etusormen väliin ja nykäise kevyesti. Normaalissa tapauksessa tällöin irtoaa 0-3 hiusta. Lisääntyneessä hiustenlähdössä hiuksia irtoaa viisi tai enemmän. Koska hiustenlähtö on eri päänalueella eriasteista, tulee tukistuskoe tehdä useilta päänalueilta.

Kilpailut

Uusimmat