Kuva: Fotolia

Puhdistatko korvasi pumpulipuikoilla? Toimenpiteellä tiedettyäkin enemmän riskejä

04.01.2017 20:15 - Senni Loikala

Moni käyttää vieläkin pumpulipuikkoa pitääkseen korvakäytävänsä puhtaina. Tapa kannattaa jättää, tutkijat vahvistavat.

Korvien puhdistaminen pumpulipuikolla voi johtaa erittäin ikäviin seurauksiin. Viattomalta vaikuttavan toimenpiteen riskit on nyt päivitetty. Tästä käy kiittäminen American Academy of Otaloryngology -organisaation tutkijoita. Päivitetyistä riskeistä uutisoi Daily Mail.

Pumpulipuikon - tai minkä tahansa muun objektin - laittaminen korvakäytävään voi aiheuttaa kuulo-ongelmia tai johtaa pahimmassa tapauksessa jopa kuulon menettämiseen.

Vaarana on, että puhkaiset vahingossa korvan tärykalvosi samalla, kun käytät pumpulipuikkoa. Myös herkkien kuuloluiden vaurioituminen ei ole tavatonta.

Tutkijoiden mukaan pumpulipuikon käyttäminen korvien puhdistuksessa voi johtaa myös huimaukseen, tinnitukseen, kipuihin, kutinaan sekä epämiellyttäviin hajuihin.

Yksi riski saattaa kiinnostaa erityisesti heitä, jotka käyttävät pumpulipuikkoa pitääkseen korvansa puhtaina: Sen käyttö nimittäin vain kiihdyttää vaikun tuotantoa, väittävät tutkijat.

Korvavaikku on apuri, ei vihollinen

Korvavaikku ei itsessään ole vihollisesi, vaan päinvastoin. Jokaisen keho tuottaa vaikkua puhdistaakseen ja suojellaakseen korvia. Vaikku estää likaa ja saasteista pääsemästä syvemmälle kuuloelimeesi.  

Jos silti tahdot puhdistaa korvasi vaikusta, kannattaa sinun hankkia apteekista siihen tarkoitettu puhdistusneste.

Lue myös: Uusi tutkimustulos yllättää: Suihkussa ei kannata käydä päivittäin

Lue myös: Käsisaippuaa ei kannata enää käyttää julkisissa vessoissa? Lue syy

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat