Kuva: Fotolia

Suomalaisgynekologi opastaa, kuinka naisen intiimialue tulisi oikeaoppisesti pestä

27.11.2016 08:15 - Karoliina Kotala

Intiimihygienia on jokaiselle arkipäivää, mutta kuinka oikeaoppisesti naisen intiimialueet tulisi puhdistaa voi tulla yllätyksenä.

Naistentautien erikoislääkäri ja TYKS:n seksuaaliterveyspoliklinikan vastuulääkäri Katja Kero kertoo, että naisten olisi hyvä välttää intiimialueen liiallista pesua ja liian kuuman veden käyttöä. 

- Kerran päivässä pesu yleensä riittää. Pesuissa ei saa käyttää saippuoita, sillä ne voivat ärsyttää ja kuivattaa ihoa ja limakalvoja. Jos iho on todella kuivaa ja halkeilevaa, vesikin voi usein kuivattaa. 

Monelle voikin tulla yllätyksenä, ettei saippua ole paras tuote intiimialueen pesuun. Saippuan sijaan tuotteeksi kannattaakin valita ihovoide. 

- Suosittelen potilailleni rasvapesuja perusvoiteilla, Kero opastaa. 

Kun pesu on suoritettu, kannattaa turha hankaaminen pyyhkeellä unohtaa. Sen sijaan painele iho kuivaksi puhtaalla, pehmeällä pyyhkeellä. Hyvä tapa on myös antaa intiimialueelle ilmakylpyjä, jotka tuulettavat ihoa. Myös yöksi kannattaa jättää alushousut pois. 

Vaikka moni nainen nauttiikin hemmottelevista vaahtokylvyistä ja hyväntuoksuisista ihovoiteista, kannattaa niitä käyttää vain kohtuudella. Keron mukaan hajustetut kylpysuolat, öljyt sekä muut vastaavat tuotteet voivat ärsyttää herkkää intiimialueen ihoa. 

- Jos taas ulkosynnyttimillä on haavauma tai muutos, joka ei katoa itsestään muutaman viikon sisällä, tulisi aina käydä gynekologilla näyttämässä, Kero muistuttaa. 

Lue myös: Saako seksiä harrastaa ennen gynekologilla käyntiä?

Kilpailut

Uusimmat