Kuva: Fotolia

Syötkö oikeita vitamiineja tarpeeksi? Suomalaisasiantuntija opastaa

29.10.2016 11:15 - Karoliina Kotala

Markkinoilla on tänä päivänä tarjolla laaja kirjo monenlaista lisäravinnetta ja toisinaan onkin vaikea valita juuri itselleen tarpeelliset vitamiinit.

Elivon tuotepäällikkö Kaisa Mikkolan mukaan kuluvana vuodenaikana olisi tarpeellista nauttia D-vitamiinilisää. 

- D-vitamiini ennen kaikkea on tärkeä, sitä kun ei nyt auringosta saa. Kannattaa myös pitää huoli, että valitsee tarpeeksi vahvan D-vitamiinin, jotta veressä D-vitamiinipitoisuus nousee.  

Mikkolan mukaan aikuisille sopiva määrä on 50 mikrogrammaa. Se, kannattaako D-vitamiinia syödä ympäri vuoden riippuu Suomen kesästä. 

- Tietyille ikäryhmille D-vitamiinilisää suositellaan syömään ympäri vuoden, kuten raskaana olevat, vanhukset ja lapset, Mikkola kertoo.

D-vitamiinin rinnalla ei kannata unohtaa muita vitamiineja. 

- B-vitamiinit ovat yksi tärkeä ryhmä, koska ne ovat vesiliukoisia eli ylimääräiset poistuvat virtsan mukana. Niitä olisi hyvä saada koko ajan. Myös E-vitamiini on monelle  tärkeä, kuten C-vitamiinikin, joka pitää ihon, limakalvot ja nivelet kunnossa 

Myös Omega-3:a moni saa ravinnosta aivan liian niukasti. 

- Omega-3 on välttämätön rasvahappo, jota keho ei tuota itsestään eli niitä pitäisi saada päivittäin jostain, kuten rasvaisesta kalasta tai lisäravinteen muodossa. 

Lue myös: Kärsitkö D-vitamiinin puutteesta? 5 kohdan testi paljastaa

Kilpailut

Uusimmat