Kuva: Mikko Räsänen

Saara pysyy hereillä 7-8 tuntia vuorokaudessa, vakuutusyhtiö patistaisi töihin

21.06.2016 14:45 - Mikko Räsänen - Luettu 32 647 kertaa

Aivovamman saanut Saara Auvinen on vaikeassa tilanteessa. Lääkärit luokittelevat hänet erittäin vaikeasti vammautuneeksi, vakuutusyhtiö pitää häntä työkykyisenä.

Saara Auvisen, 23, tarina on hurjaa luettavaa. Voice.fi-sivustolle antamassaan haastattelussa hän kertoo, että nukkuu 14 tunnin yöunet ja siihen päälle parit päiväunet. Runsaasta nukkumisesti huolimatta hän on hereillä ollessaankin niin väsynyt, että haluaisin vain takaisin nukkumaan. Väsymyksen syy on kaksi vuotta sitten ratsastusonnettomuudessa syntynyt aivovamma.

- Aivovammaväsymys on sellainen, että se ei helpota nukkumalla, Auvinen kertoo.

Koska vamman syntymisestä on pian kulunut kaksi vuotta, ovat lääkärit voineet tehdä jo luotettavan arvion vamman vakavuudesta ja siitä aiheutuvasta pysyvästä haitasta. Ja se diagnoosi on ikävän mahdollinen.

- Diagnoosini on erittäin vaikea aivovamman jälkitila, Auvinen kertoo.

Vamma näkyy siinä, että Saara ei selviä edes arkisista asioista kuten kaupassakäynnistä tai henkilökohtaisen hygienian hoitamisesta ilman avustajaa. Ulkopuolinen avustaja hänellä käy muutaman kerran viikossa, muuna aikana avustajana toimii oma avopuoliso.

Lääkäräiden lisäksi myös Kela pitää Saaraa vaikeavammaisena. Vakuutusyhtiö näkee Auvisen tilanteen useista lääkärinlausunnoista huolimatta kuitenkin täysin erilaisena. 

- Heidän mielestään olen työkykyinen, enkä tarvitse apua arjessa, Auvinen ihmettelee.

Vakuutusyhtiön kannan takia Auvinen on saanut lääkäreiden hänelle määrämästä kuntoutuksesta vain murto-osan. Tilanteeseensa turhautunut Auvinen on tehnyt hänen ja vakuutusyhtiön välisestä taistelusta julkisen. Hän on antanut aiheesta useita haastatteluja ja saanut valtavan määrän tukea yleisöltä. Vakuutusyhtiö ei kuitenkaan ole kantaansa muuttanut tai perustellut julkisesti. Vakuutusyhtiö on kieltäytynyt ottamaan julkisesti kantaa yksittäistapauksiin ilmeisesti vedoten vakuutuksenottajan eli Auvisen yksityisyydensuojaan.

Tätäkin Auvinen ihmettelee.

- Olen antanut heille luvan kommentoida yksityisasioita ja olen antanut kirjallisesti luvan muuhunkin, mutta ilmeisesti he eivät vain halua kommentoida, Auvinen sanoo. 

Lue Auvisen koko tarina hurjasta onnettomuudesta ja aivovamman tuomista erikoisista oireista täältä

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat