Kuva: Fotolia

5 tärkeää kysymystä, jotka esimiehelle tulee esittää ylennyksestä

07.07.2016 23:15 - Emmi Moilanen

Vaikka tarjottu ylennys tuntuu loistavalta mahdollisuudelta kehittää uraasi, tulisi myös muistaa selvittää perinpohjaisesti, mitä sinulta uudessa asemassasi odotetaan.

Esimiehen tarjoama mahdollisuus ylennykseen voi aluksi kuulostaa vastustamattomalta tarjoukselta, johon tekisi mieli suostua välittömästi. Innostuksesta huolimatta asiaa tulisi kuitenkin malttaa tarkastella niin omalta, kuin työnantajasikin kannalta. Glamour kysyi työnhaun asiantuntijoilta, mitkä seikat tulisi selvittää perinpohjaisesti, ennen kuin ottaa vastaan tarjotun ylennyksen.

1. Millä tavalla ylennys vaikuttaa ammatillisiin suhteisiin?

Vaikka ylennyksen jälkeen olisit tulosvastuussa samalle esimiehelle kuin aikaisemminkin, uusi korkeampi asemasi voi kuitenkin muuttaa ammatillista suhdettanne. Vaikka pomosi ei vaihtuisi, konsultointifirman puheenjohtaja Sharlyn Laubyn mukaan on kuitenkin hyvä ottaa tämä kysymys esille hänen kanssaan.

- Vastaus voi kertoa sinulle paljon mitä hän sinulta uudessa työssäsi odottaa sekä siitä, kuinka työtoverisi suhtautuvat ja kohtelevat sinua uudessa roolissasi.

2. Mitkä ovat suurimmat tavoitteet, jotka työssä täytyy saavuttaa?

Korkeampi asema tuo mukanaan myös vastuuta ja tavoitteellisuutta. Varmista, että otat selvää pomoltasi kaksi tai kolme tärkeintä tavoitetta, jotka hän haluaa sinun saavuttavan heti ensimmäisenä.

- Sinun odotetaan olevan vastuussa tuloksista, joten varmista, että odotukset vastaavat osaamistasi, Lauby toteaa.

3. Miksi työpaikka on auki?

Kun esimies esittää houkuttelevan tarjouksen ylennyksestä, ura-asiantuntija Jill Jacinton mukaan työntekijöillä on usein viimeisenä mielessä keskittyä siihen, minkä takia kyseinen virka on avoinna ja mitä tapahtui henkilölle, joka aikaisemmin työskenteli tässä asemassa. Varmista, että tiedät, miksi uutta työntekijää haetaan. Jos selviää, että vaihtuvuus kyseisessä tehtävässä on suuri, kannattaa tarjoukseen suhtautua varauksella.

- Tämä on yleensä varoitusmerkki, Jacinto huomauttaa.

4. Mitkä ovat työtehtävän haasteet ja vaikeudet?

Lauby korostaa, että jopa parhaimmassa työssä on omat vaikeutensa. Ole siis rohkea, ja kysy pomoltasi suoraan, mitkä ne kyseisessä tehtävässä ovat. Esimieheltä kannattaa selvittää myös, mitä hankaluuksia edellinen työntekijä kohtasi hoitaessaan sinulle tarjottua virkaa. Aseta siis itsesi heidän kenkiinsä ja kysy itseltäsi, ovatko kykysi riittävät selviytymään työn haasteellisista puolista.

5. Millaista koulutusta ja perehdytystä sinulle tarjotaan?

Kiivetessäsi ylöspäin yrityksessä, koulutus on tärkeä askel matkalla kohti menestystä. Varmista, ettei ammattitaitosi pääse ruostumaan, vaan vaadi riittävää perehdytystä työtehtäviisi.

- Jos yritys on valmis ylentämään sinut, heidän pitäisi olla myös valmiita investoimaan menestykseesi. Ennen kuin otat paikan vastaan, varmista, että he ovat halukkaita tarjoamaan sinulle koulutusta. Muuten saattaa käydä niin, että jäät omillesi, toteaa Lauby.

Lähde: Glamour

Lue myös: Haetko työpaikkaa? Lue, miten työhaastatteluun kannattaa meikata

Kilpailut

Uusimmat