Kuva: Fotolia

Oletteko ottaneet kaiken huomioon? Suomalaispapin täsmävinkit hääpareille

11.06.2016 11:15 - Pauliina Jokinen

Hääpäivä on jännittävä hetki niin hääparille kuin läheisillekin.

Kesähäiden valmistelu on monella pariskunnalla jo aivan kalkkiviivoilla. Tulevien viikonloppujen aikana vietetään suuri osa vuoden aikana juhlittavista häitä. Jotta stressi ei kasvaisi valtaviin mittasuhteisiin, kannattaa häihin valmistautua rennolla otteella.

Häitä valmistellessa on otettava monta asiaa huomioon. Paavalin seurakunnan kirkkoherra ja Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tutuksi tullut Kari Kanala on nähnyt, kuinka hääjärjestelyt saattavat aiheuttaa jännitteitä kahden suvun välille.

- Kun kahden perheen kasvattamat lapset aviotuvat, voi jännitteitä syntyä. Ne näkyvät hääjuhlassa erilaisina tapoina ja odotuksina: toiselle perheelle saattaa olla luontevaa käyttää alkoholia, toiselle puolelle ei, Kanala kuvailee.

Myös häihin kutsuttavan juhlaväen määrä ja muun muassa lasten kutsuminen voivat aiheuttaa eripuraa.

- Tärkeintä on, että hääpari järjestää oman näköisensä häät, Kanala muistuttaa.

Etenkin pääkaupunkiseudulla häiden kustannukset voivat nousta korkeiksikin. Tämä saattaa näkyä ylimääräisenä stressinä.

- Helsingissä kustannusten vaikutus näkyy häävieraiden määrässä. Maalla taas kutsutaan helposti koko kylä, kun kustannukset ovat matalampia, Kanala tietää.

Kirkkoherra muistuttaa, ettei raha saisi nousta kynnyskysymykseksi häiden järjestämisessä.

- Lähtökohtaisesti häät maksavat nolla euroa. Häät ovat tärkeät, mutta sitäkin tärkeämpää on arki, joka niiden jälkeen odottaa, Kanala muistuttaa.

Ulkopuolisena omissa häissään

Toisinaan kirkkoherra kohtaa pareja, jotka ovat suunnitelleet häitään hyvinkin pitkään ja niiden valmistelu on vienyt paljon aikaa ja energiaa. Joskus jompikumpi osapuoli on saattanut haaveilla häistään jo pikkulapsesta alkaen. Silloin kaikkien toiveiden täyttäminen voi olla vaikeaakin.

- Jos häitä suunnittelee 15 vuotta, jotain saattaa muuttua sinä aikana, Kanala muistuttaa.

Häitä valmistellaan keskimäärin noin vuosi. Muun muassa hääkirkko ja -paikka varataan noin vuotta aiemmin. Häiden suunnittelun ohessa olisi kuitenkin tärkeää elää myös tavallista arkea.

- Jos hirveän pitkään pohtii ja suunnittelee häitä, voi se olla toiselle osapuolelle raskasta. Toinen miettii innolla, kun toinen haluaisi elää vielä arkea. On tärkeää voida valmistella häitä yhdessä, jotta se on molempien juhla, eikä kumpikaan jäisi ulkopuoliseksi, Kanala jatkaa.

Catering ja lepo

Häiden järjestelyssä kannattaakin keskittää niin rahansa kuin energiansa tärkeäksi kokemiinsa asioihin. Satoja häitä nähnyt Kanala kehottaa panostamaan erityisesti tarjoiluihin.

- Häissä on paljon elementtejä ja pääsee helpommalla, kun laittaa rahan oikeaan paikkaan. Oikea paikka on catering. Silloin tietty huoli on poissa.

Jos häät halutaan valmistella mahdollisimman pienellä budjetilla, voi hääruokailun järjestää myös nyyttäriperiaatteella. Silloin kannattaa kuitenkin sopia tarkasti, kuka tuo mitäkin.

- Vieraiden lahja voi olla valmistettu ja tuotu ruoka, Kanala vinkkaa.

Vaikka häitä olisi järjestellyt kuinka huolellisesti, jää jotakin aina tekemättä. Kanalan tärkein vinkki hääpareille onkin antaa asian olla ja mennä nukkumaan. Erityisesti häitä edellinen ilta kannattaa ottaa rauhassa.

- Koittakaa levätä viimeinen ilta. Koskaan ei ole tilannetta, että kaikki tulisi valmiiksi. Olennaista on olla hyvässä tikissä hääpäivänä – se on rankka päivä jo itsessään, Kanala tietää.

(kuva: AOP)

Lue myös: Saitko kutsun kesähäihin? Ota juhlaetiketti haltuusi vinkkien avulla

Kilpailut

Uusimmat