Kuva: Fotolia

Tuttujen härskit vaatimukset ärsyttävät: "Käski minua tekemään kodistamme lapsiystävällisemmän"

04.06.2016 08:15 - Tarja Vilén

Putkimihen pitäisi ilmaiseksi tehdä kylpyhuoneremontti, lääkäriltä halutaan reseptejä ja tuttu vaatii vahtimaan lapsiaan. Tässä muutamia palveluksia, joita ihmiset pyytelevät.

Vauva-palstalla jaettiin kokemuksia siitä, minkälaisia palveluksia pyydetään muilta. Keskustelu aiheesta "Härskejä odotuksia ja vaatimuksia, mitä naapurisi, kaverisi tai sukulaisesi on kehdannut pyytää?" on jatkunut jo pitkään kiivaana.

Yllättävän monella on kokemuksia siitä, että sukulaiset vaativat toimimaan lapsenvahtina tai pyytelevät antamiaan lahjoja takaisin. Moni on kokenut myös tulleensa törkeästi hyväksikäytetyksi sukulaisten sekä tuttujen toimesta. Tässä muutamia erikoisimpia pyyntöjä:

1. Palauta joululahja

"Isän vaimo pyysi joululahjaksi antamaansa lasten elokuvaa takaisin sillä perusteella, että olemme jo katsoneet sen."

2. Ilmaisia mittatilausvaatteita

"Olen koulutukseltani ompelija. Perinteisten puoli-ilmaisten korjaustöiden lisäksi olisi pitänyt tehdä muun muassa hääpuku ja vanhojentanssipuku, kumpikin tietysti pelkällä materiaalien hinnalla."

3. IT-tuki

"Aluksi ilahduttanut kyläilykutsu osoittautuikin tuntien tietokonepäivityskeikaksi."

4. Ilmaiset reseptit

"Koska olen lääkäri ammatiltani, tulee kaikenlaisia härskejä pyyntöjä vähän väliä. Monesti pyydetään ilmaisia reseptinuusimisia, jolloin joudun syyllistymään laittomuuksiin. Minulla pitäisi olla kirjanpito kaikista potilaistani, joille lääkkeitä määrään."

5.Maksu omista vaatteista

"Sukulainen pyysi 70 euron maksua käytetyistä lastenvaatteista. Kyseessä oli kaksi jätesäkillistä vaatteita, jotka olimme antanut hänelle ilmaiseksi pari vuotta aiemmin, kun ajattelimme lapsiluvun olevan jo täynnä."

6. Ilmaista lastenhoitoa lomalla

"Olen ammatiltani opettaja. Sukujuhlissa pitäisi aina olla vahtimassa muiden lapsia tai kesällä tulisi olla ilmaisena lastenvahtina "kun sinulla on niin pitkä lomakin"."

7. Täydellistä ylläpitoa

"Kaveri pyysi minua tyhjentämään hänen postilaatikkonsa sillä aikaa, kun hän miehineen oli useamman viikon kesälomalla ulkomailla. Lupauduin, mutta tietämättäni olin lupautunut myös puutarhanhoitohommiin, mikä tarkoitti rutikuivana kesänä ruohokentän, kukkapenkkien kastelemista kastelukannulla. Kaveri soitti myös lomaltaan ja kertoi, missä olivat istutustyökalut. Puutarhapöydälle oli jätetty kasa taimia istutettavaksi, ja ne kuolisivat helteeseen, jollei asiaa hoidettaisi heti. Istutuksista oli nypittävä lisäksi kuivat kukkaset , jottei puutarha näyttäisi epäsiistiltä. Kaiken kukkuraksi oli luvattu myös naapurille, jota en ole koskaan edes nähnyt, että kävisin kastelemassa hänenkin tiluksensa siinä samalla vaivalla."

8. Kodin muuttaminen

"Lähisukulainen käski minua tekemään kodistamme lapsiystävällisemmän, koska on ikävää tulla käymään, kun on herkkiä pintoja ja vaaranpaikkoja. Tämä on kahden aikuisen koti ja keittiössä on juuri niin herkät tapetit kuin haluamme laittaa ja talossa on portaita sekä teräviä kulmia, koska meitä ne eivät kiusaa."

9. Autokyytejä

"Kaveri vaati kännikuskiksi sinä iltana, kun olin kotiutunut vastasyntyneen vauvani kanssa sairaalasta. Hän soitteli vielä yöllä, että enkö nyt millään vois hakea heitä kotiin keskustasta. Saisin kuulemma vähän lomaa lapsenhoidosta.

10. Koirista luopuminen

"Minun pitäisi hankkiutua meidän koirista eroon, koska siskon lapsi pelkää niitä. Koirat on todella rauhallisia ja siskon perheen vierailujen ajan ovat ulkona. Sekin ilmeisesti on liikaa, että lapsi näkee koirat ikkunasta."

11. Ilmaisruokaa

"Eräs "kaverini" pyysi minua leipomaan neljä erilaista juustokakkua juhliinsa. Sanoin että tietenkin, mutta korvausta vastaan. Olin työtön ja neljään kakkuun menee aika paljon rahaa. Viikon päästä hänen juhlista tuli maksun aika. Kaveri tarjosi kupin kahvia kahvilassa ja sanoi että "Mää tarjoan nyt niin ollaan tasoissa sitten. Sulta tilaan kyllä toistekin tarjottavaa, kun oli niin ihania"."

12. Ilmaisia putkitöitä

"Ammatistani johtuen (putkimies) korjaan totta kai kaikkien sukulaisten, ystävien ja tuttujen vuotavat putket, hanat, rikkinäiset vessanpöntön jne. Ja toki, jos jollain on vaikka kylppäriremontti tuloillaan, minä olen se, joka kalustaa koko kylppärin ja vetää putket. Maksuahan en koskaan saa. Jos puhutaan hommia sovittaessa, että kyllä sulle jotain vaivanpalkkaa keksitään, se on yleensä viinapullo tai kaljaa, koska kaikki putkimiehethän on juoppoja.

Lue myös: Hullun mustasukkaiset ex-kumppanit: "Mies takavarikoi minulta kännykän aina perjantaina"

Lue lisää aiheesta vauvat

Maailman suloisin nopeuskilpailu? Osallistujina pelkkiä vauvoja, katso miten kävi Vauva ajamassa nurmikkoa? Isä jakoi hauskoja kuvia, joissa hänen lapsensa tekee aikuisten askareita Miten vauvan saa nauramaan? Kukkuu-leikki toimii parhaiten, nämä keinot tulevat hyvänä kakkosena Katso kaikki

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat